Norton Secure VPN anmeldelse

Norton Secure VPN er et tilforladeligt, men lidt forkølet forsøg på internetsikkerhed fra antivirus giganten Norton. Mange vil nok være tiltrukket af den troværdighed, der følger med det kendte brand, men da der findes adskillige bedre alternativer til samme eller lavere pris, er Nortons VPN ikke anbefalelsesværdig .

Brugerfladen er prisværdigt enkel at gå til og downloadhastighederne er gode, men der er ikke ret mange servere at vælge imellem (dog servere i Danmark). P2P er blokeret og en test viste DNS læk, som kompromitterer brugerens anonymitet.

Til gengæld gemmes der ikke data om brugernes anvendelse af tjenesten, så Norton Secure VPN beskytter i høj grad privatlivet godt. Det gør langt de fleste andre VPN-tjenester også , så det er ikke nok til at give en bedre samlet vurdering.

Norton Secure VPN

8.3

Sikkerhed

9.0/10

Anonymitet

10.0/10

Servere og funktioner

6.0/10

  • Ingen logning
  • Servere i Danmark
  • Sikker kryptering
  • 60 dages returet
  • God hastighed

  • P2P ikke tilladt (blokeret)
  • Relativt få lokationer
  • Netflix USA blokeret
  • DNS leaks
  • Ingen killswitch

Sikkerhed

På hjemmesiden er det sparsomt med oplysninger om den anvendte kryptering. Her står der umiddelbart ikke andet end, at der bruges samme kryptering som bankerne anvender. Det lyder jo fint, men hvad det mere præcist dækker over, står der ikke.

Tanken er nok, at “almindelige mennesker” er ligeglade med den slags tekniske detaljer og de derfor er udeladt for overskuelighedens skyld. Imidlertid er det ret væsentligt, for man kan lige så godt vælge en VPN-udbyder, der bruger den bedste kryptering så som OpenVPN eller IKEv2, så det burde fremgå tydeligt

Lidt gravearbejde i diverse artikler vedr. VPN og kryptering på hjemmesiden afslørede, at Norton rent faktisk for det meste bruger OpenVPN kryptering. OpenVPN er et open source projekt, hvor kildekoden er frit tilgængelig og derfor kan der ikke skjules backdoors eller andet snavs i programmet uden at det opdages.

Styrken af krypteringen står der ikke noget om, men mon ikke det der anvendes 256 bits krypteringsnøgler, som er det mest almindelige (og som bankerne bruger).

Undtagelsen er iOS enheder (iPhone og iPad), hvor der bruges IPSec kryptering. Apple er nemlig ret tunge at danse med, så det er besværligt at komme til at bruge OpenVPN på deres mobile enheder. På MacOS er der dog ingen problemer, så her bliver der anvendt OpenVPN.

IPSec er ikke open source og der er rygter om, at protokollen er blevet kompromitteret af NSA som et led i deres masseovervågning. Det er nok uden betydning for de fleste, men det havde nu været rart, hvis der udelukkende blev brugt open source kryptering.

Til trods for at bruge IPsec på iOS enheder, får Norton Secure VPN næsten topkarakter for sikkerheden, da det for “almindelige mennesker” – som disse anmeldelser er rettet imod – er ligegyldigt.

Sikkerhed: 9/10

Anonymitet

Norton Secure VPN er en no-log VPN, hvor der ikke gemmes følsomme informationer om kundernes brug af tjenesten. Det registreres altså ikke hos Norton, hvilke hjemmesider, webtjenester osv. en bruger har besøgt eller anvendt, og man kan ikke se, hvilke filer, der er blevet downloadet.

Brugernes IP-adresser gemmes heller ikke, så forsøg på at spore en person, som har brugt Norton VPN, vil være nyttesløse, da enkelte brugere ikke kan identificeres.

Norton skriver selv i sin privatlivspolitik vedr. VPN:

Dataadgang- og indsamling:

1. Abonnentoplysninger og mobilenhedsoplysninger, herunder enhedsnavn, type, OS-version og sprog,

2. Samlet båndbreddebrug,

3. Midlertidige brugsoplysninger for at hjælpe med at rette et problem med tjenesten.

Under brugen af Norton Secure VPN dirigerer vi brugerens internettrafik gennem Symantecs netværk, som er et log-frit netværk. Det betyder, at Symantec ikke opbevarer brugerens oprindelige IP-adresse, når denne forbinder med Norton Secure VPN, og derfor kan Symantec ikke identificere enkeltpersoner. Symantecs automatiserede regelbaserede trafikstyring kan kræve analyse i realtid af internetdatatrafik, herunder destinationswebsteder eller IP-adresser og oprindelige IP-adresser, selvom ingen logfil opretholdes over disse oplysninger. Symantec opbevarer ikke oplysninger om de applikationer, tjenester eller websteder, som brugeren henter, bruger eller besøger.

Der indsamles altså lidt data for f.eks. at kunne levere tjenesten og udøve fejlfinding, men hvis man kan stole på ovenstående, gemmes der altså intet personfølsomt.

Anonymitet: 10/10

Servere, funktioner mv.

Med 73 serverlokationer i 29 lande har Norton Secure VPN én af de mindste VPN-netværk i branchen. Der er dog et fint udbud af servere i Europa og USA, som er de lokationer, flest efterspørger – herunder også servere i Danmark – så de flestes behov vil være opfyldt.

Der er spærret for torrents, P2P, fildeling eller hvad ønsker at kalde det på Norton Secure VPN. Det står også i brugerbetingelserne, så det er der intet odiøst i. For en sikkerheds skyld testede jeg, om det nu også var tilfældet og ganske rigtigt kunne jeg ikke downloade via Bittorrent netværket, hvis jeg var forbundet til Norton VPN.

Der er umiddelbart ikke en killswitch indbygget, som afbryder internettet helt, hvis forbindelsen til VPN serveren afbrydes. Det er ellers en god sikkerhedsforanstaltning, hvis VPN-forbindelsen mistes, for ellers er man uden varsel ikke længere beskyttet af VPN og ens IP-adresse er frit eksponeret.

Servere, funktioner mv.: 6/10

Abonnementer og priser

Det er kun mulighed for at tegne abonnement for ét år ad gangen og prisen afhænger af antallet af enheder, man kan være forbundet med på samme tid. Her kan man vælge mellem 1, 5 og 10 enheder og priserne er hhv. 299, 399 og 499 kr. for det første år svarende til 25, 33 og 42 kr. om måneden. Det skal bemærkes, at appen selvfølgelig kan installeres på et ubegrænset antal enheder, men kan på et givet tidspunkt kun anvendes på det antal, abonnementet dækker.

Efter et år fornys abonnementet automatisk, hvis det ikke afmeldes inden, og så stiger priserne fremover til 399, 599 og 799 kr. om året for hhv. 1, 5 og 10 forbindelser. Det svarer til omtrent 33, 50 og 67 kr. om måneden. Det er heldigvis nemt at slå automatisk fornyelse fra med et enkelt klik i kontoindstillingerne på hjemmesiden.

Man kan få pengene tilbage i hele 60 dage, hvilket måske er den længste returperiode i branchen. Efter at have afprøvet Norton Secure VPN brugte jeg chat-funktionen på hjemmesiden til at bede om en refundering og det fik jeg hurtigt uden problemer. Kort efter modtog jeg en bekræftelse via email og under en time efter, jeg bad om refunderingen, var pengene tilbage på min Paypal konto.

Besøg Norton Secure VPN

Norton Secure VPN test

Herunder findes en kort gennemgang af:

  • Brugerfladen
  • Hastighedstest til Danmark og USA
  • Adgang til Netflix USA
  • Adgang til DR.dk
  • Test af DNS leak

Brugerflade

Norton VPNs brugerflade er umiddelbart noget af det mest simple, man kan forestille sig. Nedenstående billeder er screenshots af brugerfladen på Windows 10. Der er ikke så mange dikkedarer – man kan vælge serverlokation og slå forbindelsen til og fra. Under indstillinger kan man stort set ikke indstille noget – kun om der skal oprettes forbindelse til den seneste anvendte server ved opstart af enheden.

norton secure vpn ui 1
norton secure vpn ui 2

Hastighedstest

Hastighedstest på speedtest.net forbundet til servere i hhv. Danmark og USA viste, at hastigheden på Norton Secure VPN var forbløffende god. Kryptering er ressourcekrævende så man vil i reglen opleve lavere hastigheder, når man bruger VPN. Tabet er afhængigt af flere ting så som fysisk afstand til og ressourcer på serveren.

Især på den danske server gik det stærkt med hele 321 Mbit i downloadhastighed og de 92 Mbit opnået via USA er også absolut acceptabelt. Begge dele er i hvert fald mere end tilstrækkeligt til f.eks. at streame i 4K. Denne test viser dog kun, hvordan det så ud for en enkelt bruger på daværende tidspunkt, så andre brugere vil måske have en anden oplevelse. Man vil – naturligvis – også være begrænset af hastigheden af ens eget internet.

Norton secure vpn speedtest danmark
norton secure vpn speedtest usa

Netflix USA

Mange bruger VPN til at få adgang til Netflix USA, hvor der er mere indhold end på dansk Netflix. Tricket består i at forbinde med en amerikansk IP-adresse, så Netflix’ system “tror”, man befinder sig i USA.

Imidlertid kunne jeg ikke logge ind på Netflix imens jeg var forbundet til en Norton VPN server i USA. Her fik jeg en meddelelse om, at jeg brugte VPN og derfor ikke kunne få adgang. Man kan altså umiddelbart ikke se amerikansk Netflix med Norton Secure VPN.

Jeg kunne dog godt få adgang via en canadisk server og her er udvalget faktisk på niveau med det amerikanske. Det er i hvert fald markant større end det danske.

Det er ikke sikkert, Norton VPN altid vil være blokeret for Netflix USA, eller at der altid vil være åbent via Canada, for både Netflix og Norton kan foretage ændringer. Netflix kan f.eks. hæve blokeringen af den amerikanske IP-adresse eller begynde at blokere den canadiske. Omvendt kan Norton få nye IP-adresser, der ikke er blokeret, så tingene kan/vil ændre sig med tiden.

DR.dk

Det fungerede fint at streame fra DR.dk, hvis jeg var forbundet til serveren i Danmark, så umiddelbart kan tjenesten godt bruges til at se dansk TV fra udlandet. I hvert fald til at se DR.

DNS leak

Et muligt svagt led i kæden, når man bruger VPN, er DNS leaks. Det går ud på, at det, på trods af, jeg bruger VPN, registreres hos min internetudbyder, hvilke webadresser jeg besøger. Det betyder ikke, at downloads osv. registreres, men altså bare, at man har besøgt en given URL (f.eks. www.tv2.dk).

Nogle VPN-tjenester beskytter mod denne type lækage ved at bruge sit eget DNS eller sikre at DNS forespørgsler foretages gennem VPN serveren, men det er umiddelbart ikke tilfældet for Norton Secure VPN, for en test viste, at min egen internetudbyders DNS blev anvendt.

Samlet vurdering

Den enkle brugerflade, gode hastighed og servere i Danmark trækker op i den samlede vurdering af Norton Secure VPN, men det trækker ned, at der er spærret for P2P/torrents, at der ikke er en killswitch indbygget og at der er DNS læk. Desuden er udvalget af servere ganske tyndt, hvilket også trækker ned.

Besøg Norton Secure VPN

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 34/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.