Gratis VPN lyder fantastisk – hvorfor betale for noget, hvis man kan slippe? Du gør dog klogt at undersøge en gratis VPN-tjeneste nærmere inden, du giver den ansvaret for at beskytte dine data. Læs hvad du skal holde øje med og se nogle udvalgte troværdige VPN-tjenester, du trygt kan bruge eller prøve gratis.

Infrastrukturen bag en VPN-tjeneste koster penge i både indkøb og drift, så derfor må udbyderen have en indtægt på ét eller andet. Motivet kan være noget uskyldigt og harmløst som “lokkemad” for at få brugeren til at købe et abonnement. I den situation tilbydes et gratis abonnement med begrænsninger på tid, data og/eller funktioner i håb om, at brugerne bliver så glade for produktet, at de vælger at betale.

Men man kan imidlertid også komme ud for, at udbyderen af den gratis VPN overvåger og opsamler informationer om brugerne, som de sælger videre. Det står i skarp modsætning den anonymitet, mange bruger VPN for at opnå.

gratis vpn free vpn mousetrap
Tænk dig om inden, du betror gratis VPN med personlige oplysninger. Infrastrukturen bag en VPN-tjeneste koster penge i indkøb og drift, så der skal genereres en indtægt ét eller andet sted. Nogle gratis VPN udbydere tjener pengene på at sælge dine oplysninger. “The only free lunch is found in a mouse trap.” Billedet stammer fra Vecteezy.

I værste fald kan man uforvarende få installeret malware eller spyware på sin computer eller telefon. Derfor bør man absolut undersøge, hvad man går ind til, hvis man finder en gratis VPN tjeneste, for dem er der masser af, når man søger på Google.

Uanset forretningsmodellen er der ingen tvivl om, at ingen gratis VPN tjeneste kan tilbyde samme niveau af servere, hastighed, funktioner, sikkerhed og/eller anonymitet som man får med et betalt abonnement.

VPN med gratis prøveperiode

En god mulighed for at få VPN gratis er at benytte sig af den prøveperiode, som nogle tilbyder. Her er idéen fra udbyderens side at give potentielle kunder mulighed for at prøve produktet. Det er der intet odiøst i, så er det en god VPN-tjeneste, er der ingen betænkeligheder ved at benytte sig af en gratis prøve.

Fordelen ved denne metode er, at man som regel får adgang til alle servere, funktioner mv. Man skal altså ikke leve med begrænsninger og kan derfor downloade, streame og hvad man nu ellers finder på. Ulempen er selvfølgelig, at det kun er for en begrænset periode. Det er derfor i sagens natur ikke en permanent løsning.

Herunder er en række anbefalelsesværdige VPN-tjenester, der kan prøves gratis i fra 24 timer til hele 30 dage. Udover at benytte skudsikker kryptering er de også anonyme, da ingen af dem logger eller sælger brugerdata.

F-secure Freedome kan prøves gratis i hele 30 dage! Man skal ikke afgive kreditkortoplysninger.

ProtonVPN tilbyder en gratis prøveperiode på 7 dage. Herefter overgår man automatisk til et gratisabonnement med begrænset funktionalitet. Der står mere om begrænsningerne længere nede i artiklen. Man skal ikke afgive kreditkortoplysninger for at få hverken den gratis prøveperiode eller gratisabonnementet.

Hotspot Shield giver 7 dages gratis prøve med fuld adgang til alle servere og funktioner. For at få adgang til prøven, skal man afgive sine kreditkortoplysninger. Ved prøveperiodens udløb overgår man automatisk til et betalingsabonnement, så husk at afmelde i tide.

CyberGhost giver 24 timers gratis prøve på et betalingsabonnement. Der skal ikke afgives kreditkortoplysninger for at få adgang.

f-secure freedome

protonvpn

  • 7 dages gratis prøveperiode med fuld funktionalitet
  • Der skal ikke afgives kreditkortoplysninger
  • Efter prøveperioden overgår man til et gratisabonnement med begrænsninger
  • ProtonVPN anmeldelse: 9,7/10

hotspot shield elite

  • 7 gratis prøveperiode med fuld funktionalitet
  • Der skal afgives kreditkortoplysninger
  • Efter 7 dage overgår man automatisk til et betalingsabonnement, hvis man ikke afmelder inden
  • Hotspot Shield anmeldelse: 6,7/10

cyberghost

  • 24 timers gratis prøveperiode med fuld funktionalitet
  • Der skal ikke afgives kreditkortoplysninger
  • CyberGhost anmeldelse: 8,7/10
 

Gratis VPN med begrænsninger

Nogle VPN-tjenester tilbyder gratis løsninger, der kan bruges på ubestemt tid. Alt afhængigt af behovet kan de være rimelige løsninger, men fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde er begrænsede i sammenligning med en “rigtig” VPN. De fungerer som reklame og målet er selvfølgelig at få brugerne til at betale for et fuldt abonnement.

Typisk kan de enten kun bruges i et begrænset tidsrum, eller også kan der være en begrænsning på mængden af data, der kan overføres. Gratis VPN tjenester spærrer i øvrigt næsten altid for P2P, så de kan f.eks. ikke anvendes til at downloade torrents eller bruge Popcorn Time anonymt. Nogle gange er der skruet ned for downloadhastigheden, hvilket gør løsningen uegnet til eksempelvis streaming.

Pga. begrænsningerne vil de færreste være tilfredse med at bruge gratis VPN i det lange løb. Hvis man kun har behovet en sjælden gang imellem eller for en kort bemærkning på en rejse, kan det dog være en fin løsning.

ProtonVPN tilbyder en imponerende gratis VPN uden begrænsninger på tid eller data. Der er dog kun adgang til servere i 3 lande og der er spærret for P2P.

Windscribe tilbyder et gratis abonnement begrænset til 10 GB data om måneden og der kan forbindes til et begrænset antal servere (10 lande). Der er desuden spærret for P2P/torrents.

TunnelBear tilbyder et gratis abonnement med 500 MB data om måneden, men der er til gengæld fuld adgang til alle funktioner og åbent for P2P på visse af serverne. 500 MB er ikke ret meget, men man kan gøre sig fortjent til yderligere 1000 MB ved at tweete om TunnelBear.

protonvpn

  • Ingen begrænsninger på tid eller data
  • Servere i 3 lande
  • P2P/torrents er spærret
  • ProtonVPN anmeldelse: 9,7/10

windscribe

tunnelbear

  • 500 MB gratis data per måned
  • Samme funktioner som et betalingsabonnement
  • Få yderligere 1000 MB gratis data for at tweete
  • Tunnelbear anmeldelse: 9,3/10
 

Skal du bare hurtigt bruge adgang til regionsbegrænset materiale, kan Opera VPN (som i virkeligheden ikke er VPN, men bare en proxy) til nøds bruges.

VPN tjenester med pengene-tilbage-garanti

En tredje mulighed er at prøve VPN og have en pengene-tilbage-garanti i baghånden. Hvis du inden dennes udløb beslutter dig for, at det ikke er pengene værd, kan du altid sige abonnementet op og få det indbetalte tilbage. Hvor længe perioden varer afhænger af udbyderen, men ligger typisk i intervallet 7-45 dage og kan findes i anmeldelserne af de enkelte VPN-tjenester.

Fordelen er den samme som for tjenester med gratis prøveperiode; at du får fuld  og ubegrænset adgang til en “rigtig” VPN tjeneste. Ulempen er, at man skal huske at afmelde abonnementet og bede om at få pengene tilbage, og vel at mærke gøre det i tide.

De fleste VPN udbydere tilbyder pengene-tilbage-garanti og her udmærker især NordVPN og ExpressVPN sig ved at have fuld returret i hele 30 dage.

Tor netværket og Tor browser

En fjerde mulighed er at bruge Tor, som er et krypteret P2P netværk. Her ledes datatrafikken gennem adskillige servere, hvor den hver gang krypteres.

Det gør Tor netværket meget sikkert og anonymt, men også ret langsomt, hvilket bl.a. skyldes, at en del af serverne stilles til rådighed af almindelige mennesker på deres egen PC. Det gør Tor uegnet til streaming, gaming, download af store filer osv.

Tor er et open source projekt, så der kan ikke skjules malware osv. i programkoden. Derfor kan man trygt stole på, at ens data bliver beskyttet forsvarligt.

Pas på Hola!

En populær gratis VPN-lignende tjeneste er Hola, som man dog absolut bør undgå. For at gøre en lang forklaring kort, så giver brug af Hola andre brugere adgang til at bruge din enhed som en slags VPN-server, hvilket vil sige, at både bruger din båndbredde og at det de gør på nettet kan spores tilbage til dig.

pas på hola vpn
Hola er et gratis VPN-agtigt program, som har mange brugere. Det kan dog kun frarådes at bruge Hola, da det kan medføre en række problemer.

Desuden sælger firmaet bag Hola adgang til netværket af brugere, hvilket flere gange er blevet udnyttet til lyssky formål. Det må derfor på det kraftigste frarådes at bruge Hola selvom det er både nemt og gratis!

Konklusionen om gratis VPN

På én eller anden måde skal VPN udbyderen tjene penge og som du har læst her, kan det gøres på flere måder. Nogle af disse kan være ganske harmløse, men du gør dig selv en tjeneste ved lige at undersøge, hvad det egentlig er, du siger ja til, inden du begynder at bruge en gratis VPN.

Selvom du ikke betaler penge for produktet, bør det leve op til en række krav til sikkerhed, anonymitet mv., hvis det skal være umagen værd. Har du planer om at benytte VPN til at downloade film eller se amerikansk Netflix, så bør du seriøst overveje at betale for din VPN service, da de gratis simpelthen ikke er gode nok til den slags brug.

Anbefalingen herfra er derfor at starte ud med at prøve en VPN tjeneste med gratis prøve periode (ProtonVPN eller Freedome) eller pengene tilbage garanti (ExpressVPN eller NordVPN) for at se, om det lever op til ens forventninger. Hvis det viser sig at være noget, man har lyst til at fortsætte med, kan en god VPN fås fra kun 20-30 kr om måneden, hvilket er rørende billigt for at få et mere sikkert, frit og anonymt internet.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 34/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month