Gratis VPN lyder helt perfekt, for hvorfor betale for noget, hvis man kan slippe? Man skal dog være vågen, hvis man er på udkig efter en gratis VPN tjeneste, for det koster penge at drive sådan én og derfor må det nødvendigvis betyde, at penge tjenes et andet sted end abonnementer.

Det kan være noget ganske uskyldigt og harmløst som reklamer eller “lokkemad” for at få brugeren til at betale for et rigtigt abonnement, men man kan også komme ud for, at den gratis VPN tjeneste overvåger og samler informationer om brugerne, som de sælger videre til højstbydende.

gratis vpn free vpn

Der findes mange gratis VPN tjenester, men de er ikke alle lige gode, så du bør være opmærksom på, hvad du installerer på din enhed og giver fuld adgang til dine data.

I værste fald kan man uforvarende helt frivilligt få installeret malware på sin enhed, som kan bruges til en lang række skumle formål. Derfor bør man absolut være opmærksom på, hvad man går ind til, hvis man finder en gratis VPN tjeneste, for dem er der masser af, når man søger på Google.

Uanset forretningsmodellen bag er der dog ingen tvivl om, at ingen gratis VPN tjeneste kommer i nærheden af den hastighed, sikkerhed og anonymitet som man får med betalt VPN.

Det kan gøres meget billigt, med f.eks. NordVPN koster fra kun kr. 18 ($2.62). Tjenesten er en af markedets bedste, og er således både sikker, 100% anonym og har servere i det meste af verden – herunder i Danmark. De giver desuden pengene retur i 30 dage, hvis du skulle være utilfreds med tjenesten og kan derfor afprøves risikofrit.

Det kan dog godt lade sig gøre i hvert fald at prøve VPN helt gratis, og vi har her listet en række gode og sikre løsninger, som er listet i tre kategorier: Gratis VPN med begrænsninger, VPN tjenester med gratis prøveperiode og VPN tjenester med pengene-tilbage-garanti.

Gratis VPN med begrænsninger

I denne kategori finder man 100% gratis VPN tjenester, der på ubestemt tid kan anvendes uden betaling. Alt afhængigt af behovet kan de være rimelige løsninger, men fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde er begrænsede i sammenligning med en “rigtig” VPN.

gratis vpn tjenester

Hotspot Shield er et eksempel på en gratis VPN tjeneste, som kan være en glimrende løsning i en snæver vending.

Typisk kan de enten kun bruges i et begrænset tidsrum, hvorefter forbindelsen afbrydes, eller også kan der være en begrænsning på mængden af data, der kan overføres. Gratis VPN tjenester spærrer i øvrigt næsten altid for P2P, så de kan f.eks. ikke anvendes til at downloade torrents eller bruge Popcorn Time anonymt. Ofte vil download hastigheden også være begrænset, hvilket gør gratis VPN tjenester uegnede til eksempelvis streaming.

Pga. begrænsningerne vil de færreste være tilfredse med at bruge gratis VPN i det lange løb, men hvis man kun har behovet en sjælden gang imellem eller for en kort bemærkning på en rejse, kan det være en udmærket løsning.

Gratisversionerne fra eksempelvis Windscribehide.meHotspot Shield, ProtonVPN og Tunnelbear kan benyttes uden videre betænkning, da både sikkerhed og anonymitet er i top, men til gengæld må du leve med reklamer, nedsat downloadhastighed og et begrænset antal servere at forbinde til.

Skal du bare hurtigt bruge adgang til regionsbegrænset materiale, kan Opera VPN (som i virkeligheden ikke er VPN, men bare en proxy) til nøds bruges.

Pas på Hola!

En populær gratis VPN-lignende tjeneste er Hola, som man dog absolut bør undgå. For at gøre en lang forklaring kort, så giver brug af Hola andre brugere adgang til at bruge din enhed som en slags VPN-server, hvilket vil sige, at både bruger din båndbredde og at det de gør på nettet kan spores tilbage til dig. Desuden sælger firmaet bag Hola adgang til netværket af brugere, hvilket flere gange er blevet udnyttet til lyssky formål. Det må derfor på det kraftigste frarådes at bruge Hola selvom det er både nemt og gratis!

VPN tjenester med gratis prøveperiode

En anden og bedre mulighed for gratis VPN er at benytte sig af den gratis prøveperiode, som nogle af tjenesterne tilbyder. Her er idéen fra deres side selvfølgelig at give potentielle kunder mulighed for at prøve produktet, inden de betaler.

nordvpn gratis prøve

NordVPN kan prøves gratis i 3 dage.

Fordelen ved at benytte denne metode er, at man som regel får adgang til den fulde VPN tjeneste – bare helt gratis. Man skal altså hverken leve med begrænsninger eller reklamer, og kan derfor frit downloade (P2P), streame og hvad man nu ellers kan finde på. Ulempen er i sagens natur, at det kun er for en begrænset periode.

Det er desværre ikke ret mange af VPN tjenesterne, der har gratis prøveperioder, men heldigvis gør to af de allerbedste. Således kan NordVPN prøves gratis i 3 dage og F-Secure Freedome i hele 14 dage. Begge er fremragende VPN tjenester, som udover at benytte meget sikker kryptering også er anonyme, da ingen af dem logger brugerdata.

VPN tjenester med pengene-tilbage-garanti

En tredje mulighed er at prøve VPN og have en pengene-tilbage-garanti i baghånden. Hvis du inden dennes udløb beslutter dig for, at det ikke er pengene værd, kan du altid sige abonnementet op og få det indbetalte tilbage. Hvor længe perioden varer afhænger af udbyderen, men ligger typisk i intervallet 7-30 dage og kan findes i anmeldelserne af de enkelte VPN-tjenester.

Fordelen er den samme som for tjenester med gratis prøveperiode; at du får fuld  og ubegrænset adgang til en “rigtig” VPN tjeneste. Ulempen er, at man skal huske at afmelde abonnementet og bede om at få pengene tilbage, og vel at mærke gøre det i tide.

De fleste VPN udbydere tilbyder pengene-tilbage-garanti og her udmærker især NordVPN og ExpressVPN sig ved at have fuld returret i hele 30 dage.

Ting du skal være opmærksom på ved gratis VPN tjenester

Alting har sin pris og det gælder også VPN. Hvis ikke du er bekendt med, hvordan VPN fungerer, så er det et netværk af servere, som brugere af VPN servicen forbinder til, der krypterer disse brugeres datatrafik. Servere koster penge i både anskaffelse, drift samt vedligehold og udgiften hertil afhænger nogenlunde af størrelsen af servernetværket. Det er bl.a. derfor, man skal betale mere for VPN udbydere med store netværk (= servere i mange lande), men kan slippe billigere, hvis man benytter en udbyder med et mindre udvalg af servere.

Tænk dig om inden, du begynder at bruge en gratis VPN. "The only free lunch is found in a mouse trap."

Tænk dig om inden, du begynder at bruge en gratis VPN. “The only free lunch is found in a mouse trap.”

Gratis VPN udbydere henter sine indtægter fra andre kilder end brugernes direkte betaling for servicen. Det kan være ganske uskyldigt og til at leve med, men også ret alvorligt i en grad, hvor det absolut ikke er værd at overveje.

Lokkemad: Her får en VPN udbyder, der lever af at sælge VPN imod betaling, fat i brugerne ved at tilbyde sit produkt gratis, men med en eller anden form for begrænsning. Det kan f.eks. være nedsat downloadhastighed eller begrænsning af datatrafikken så der måske kan downloades 1GB om måneden. Idéen bag er selvfølgelig, at brugerne skifter den gratis løsning ud med en betalt af slagsen, når de bliver træt af begrænsningen.

Typisk er begrænsningen den eneste hage ved at benytte sådan et gratisprodukt og både anonymitet samt sikkerhed er helt på linje med udbyderens betalingsprodukter. Er de i orden, kan du roligt benytte det gratis abonnement, men vær forberedt på gerne at ville opgradere et stykke hen ad vejen.

Reklamer: Her indsætter VPN udbyderen reklameblokke på hjemmesider, du besøger, og det er derfor ikke engang sikkert, at du vil bemærke det. Pengene tjenes når brugeren klikker på en reklame, der kan være på alt fra shampoo til havemøbler. Det kan selvfølgelig være irriterende at skulle se på reklamerne, men derudover er det en ganske harmløs måde at slippe for at betale for sin VPN service.

Er der tale om en VPN udbyder, der også tilbyder en betalt løsning, vil et gratis abonnement på trods af reklamer også byde på lavere hastighed på downloads og surfing. Det er for det første er med til at give de betalende kunder et optimalt produkt, da begge typer abonnementer deles om servernes ressourcer, men nok også for at “presse” brugerne til at skifte den gratis VPN ud med én, de betaler for.

Også her er der ofte tale om både sikre og anonyme VPN services, hvorfor det kan være et fint alternativ, hvis man nægter at betale for VPN eller bare har brug for det i en hurtig vending.

Information: Det er guld værd at vide, hvad folk kigger efter på internettet og den viden, vil mange betale gode penge for. Ved at tilbyde gratis VPN kan udbyderen i ro og mag aflure brugerens aktivitet på nettet og efterfølgende sælge den videre. Det er ikke så skummelt, som det måske kan lyde, for det er ikke følsomme informationer, der videresælges, men relativ harmløs viden om søgninger på Google osv., hvilket i de rette hænder kan bruges til at opsnappe trends inden, de for alvor bryder ud.

Det er tvivlsomt i forhold til anonymiteten, at udbyderen analyserer og gemmer din færden på nettet, men hvis du kan leve med det og det ellers er en god service, kan det være acceptabelt at benytte i en nødsituation.

Båndbredde og computer: I denne kategori findes Hola, som du måske allerede kender. Hola har ikke et egentligt servernetværk, men benytter sig af brugerne selv som “servere”. Du kan derfor være uheldig at blive brugt som server af en anden Hola-bruger, der downloader film ulovligt eller på anden måde begår strafbare forhold på nettet, men igennem din forbindelse. Det vil udefra få det til at se ud som om, at det er dig, der har gjort dig skyldig i disse aktiviteter, hvilket de færreste er interesserede i.

Hola tjener penge på at sælge adgang til brugernetværket og brugernes computere til hvem som helst, der har behov for det. Hola-netværket er derfor flere gange blevet brugt til hackerangreb og det er faktisk indbygget i programmet, at det uden dit samtykke kan afvikle programmer på din computer. Det kan af hackere benyttes til at lægge virus, spyware, trojans osv. ind på brugernes computere – uden de opdager det – og det behøves vist ikke forklaret i detaljer, hvorfor det er en anden god grund til at undgå Hola.

Konklusionen om gratis VPN

På én eller anden måde skal VPN udbyderen tjene penge og som du har læst her, kan det gøres på flere måder. Nogle af disse kan være ganske harmløse, men du gør dig selv en tjeneste ved lige at undersøge, hvad det egentlig er, du siger ja til, inden du begynder at bruge en gratis VPN.

Selvom du ikke betaler penge for produktet, bør det leve op til en række krav til sikkerhed, anonymitet mv., hvis det skal være umagen værd. Har du planer om at benytte VPN til at downloade film eller se amerikansk Netflix, så bør du seriøst overveje at betale for din VPN service, da de gratis simpelthen ikke er gode nok til den slags brug.

Anbefalingen herfra er derfor at starte ud med at prøve en VPN tjeneste med gratis prøve periode (NordVPN eller Freedome) eller pengene tilbage garanti (ExpressVPN og igen NordVPN) for at se, om det lever op til ens forventninger. Hvis det viser sig at være noget, man har lyst til at fortsætte med, kan en god VPN fås fra kun 20-30 kr om måneden, hvilket er rørende billigt for at få et mere sikkert, frit og anonymt internet.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10

Kr. 45/md

NordVPN anmeldelse

9,8

Kr. 29/md

 

Windscribe VPN anmeldelse

9,8

Kr. 28/md

 

torguard vpn anmeldelse

9,7

Kr. 34/md

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7

Kr. 35/md