Mange leder efter en gratis VPN service, da de selvfølgelig gerne vil spare de penge, en god VPN forbindelse nu engang koster. Der findes da også masser af udbydere, der tilbyder kunderne gratis VPN, men det er smart lige at tænke sig om og ikke bare tage første søgeresultat på Google.

Anbefalingen herfra er helt klart, at man bør genoverveje at betale for sin VPN, da de betalte produkter giver bedst sikkerhed, anonymitet og hastighed. Det kan gøres ret billigt, med f.eks. Private Internet Access, der koster fra kr. 20 ($3.33) om måneden eller PureVPN, som kun koster fra kr. 20 ($3.25). Begge er blandt markedets bedste og er både sikre, 100% anonyme og har servere i det meste af verden; herunder i Danmark.

Gode gratis VPN’er

Hvis man stadig insisterer på at ville have en gratis VPN, er der dog brugbare muligheder, men fælles for dem er, at de på den ene eller anden måde er begrænsede i sammenligning med en “rigtig” VPN. Typisk kan de enten kun bruges i et begrænset tidsrum eller overføre en begrænset mængde data og så er der oftest spærret for P2P (torrent downloads).

En god mulighed er at prøve VPN af med F-secure Freedome, som kan bruges 100% gratis og ubegrænset (P2P også tilladt) i 14 dage.

Gratisversionerne fra Hotspot Shield og CyberGhost kan benyttes uden videre betænkning, da både sikkerhed og anonymitet er i top, men til gengæld må du leve med reklamer, nedsat downloadhastighed og begrænset funktionalitet; f.eks. er P2P ikke tilladt.

En sidste mulighed er at prøve VPN og have en pengene-tilbage-garanti i baghånden. Hvis du inden dennes udløb beslutter dig for, at det ikke er pengene værd, kan du altid sige abonnementet op og få det indbetalte tilbage. Hvor længe perioden varer afhænger af udbyderen, men ligger typisk i intervallet 7-30 dage og kan findes i anmeldelserne af de enkelte VPN-tjenester.

Skal du bare hurtigt bruge adgang til regionsbegrænset materiale, kan Opera VPN (som i virkeligheden ikke er VPN, men bare en proxy) til nøds bruges i en snæver vending.

Vær opmærksom på “gratis” VPN!

Alting har sin pris og det gælder også VPN. Hvis ikke du er bekendt med, hvordan VPN fungerer, så er det et netværk af servere, som brugere af VPN servicen forbinder til, der krypterer disse brugeres datatrafik. Servere koster penge i både anskaffelse, drift samt vedligehold og udgiften hertil afhænger nogenlunde af størrelsen af servernetværket. Det er derfor, man skal betale mere for VPN udbydere med store netværk (= servere i mange lande) så som ExpressVPN, IPVanish og Hide My Ass, men kan slippe billigere, hvis man benytter en udbyder med et mindre udvalg af servere som f.eks. førnævnte Hotspot Shield Elite eller Private Internet Access.

Tænk dig om inden, du begynder at bruge en gratis VPN. "The only free lunch is found in a mouse trap."

Tænk dig om inden, du begynder at bruge en gratis VPN. “The only free lunch is found in a mouse trap.”

Gratis VPN udbydere henter sine indtægter fra andre kilder end brugernes direkte betaling for servicen. Det kan være ganske uskyldigt og til at leve med, men også ret alvorligt i en grad, hvor det absolut ikke er værd at overveje.

Lokkemad: Her får en VPN udbyder, der lever af at sælge VPN imod betaling, fat i brugerne ved at tilbyde sit produkt gratis, men med en eller anden form for begrænsning. Det kan f.eks. være nedsat downloadhastighed eller begrænsning af datatrafikken så der måske kan downloades 1GB om måneden. Idéen bag er selvfølgelig, at brugerne skifter den gratis løsning ud med en betalt af slagsen, når de bliver træt af begrænsningen.

Typisk er begrænsningen den eneste hage ved at benytte sådan et gratisprodukt og både anonymitet samt sikkerhed er helt på linje med udbyderens betalingsprodukter. Er de i orden, kan du roligt benytte det gratis abonnement, men vær forberedt på gerne at ville opgradere et stykke hen ad vejen.

Et godt eksempel på en sådan taktik er F-Secure Freedome, der tilbyder kunderne gratis at anvende servicen i 14 dage uden begrænsninger på hverken funktioner, servere, hastighed eller datatrafik.

Reklamer: Her indsætter VPN udbyderen reklameblokke på hjemmesider, du besøger, og det er derfor ikke engang sikkert, at du vil bemærke det. Pengene tjenes når brugeren klikker på en reklame, der kan være på alt fra shampoo til havemøbler. Det kan selvfølgelig være irriterende at skulle se på reklamerne, men derudover er det en ganske harmløs måde at slippe for at betale for sin VPN service.

Er der tale om en VPN udbyder, der også tilbyder en betalt løsning, vil et gratis abonnement på trods af reklamer også byde på lavere hastighed på downloads og surfing. Det er for det første er med til at give de betalende kunder et optimalt produkt, da begge typer abonnementer deles om servernes ressourcer, men nok også for at “presse” brugerne til at skifte den gratis VPN ud med én, de betaler for.

Også her er der ofte tale om både sikre og anonyme VPN services, hvorfor det kan være et fint alternativ, hvis man nægter at betale for VPN eller bare har brug for det i en hurtig vending.

Hotspot Shield er et eksempel på en god VPN udbyder, der tilbyder et gratis produkt, som indeholder reklamer og nedsat hastighed på serverne, men ellers har både sikkerhed og anonymitet i top. En anden gratis mulighed er CyberGhost, der tilbyder et gratisabonnement, hvor der vises lidt reklamer og der er begrænset funktionalitet.

Information: Det er guld værd at vide, hvad folk kigger efter på internettet og den viden, vil mange betale gode penge for. Ved at tilbyde gratis VPN kan udbyderen i ro og mag aflure brugerens aktivitet på nettet og efterfølgende sælge den videre. Det er ikke så skummelt, som det måske kan lyde, for det er ikke følsomme informationer, der videresælges, men relativ harmløs viden om søgninger på Google osv., hvilket i de rette hænder kan bruges til at opsnappe trends inden, de for alvor bryder ud.

Det er tvivlsomt i forhold til anonymiteten, at udbyderen analyserer og gemmer din færden på nettet, men hvis du kan leve med det og det ellers er en god service, kan det være acceptabelt at benytte i en nødsituation.

Båndbredde og computer: I denne kategori findes Hola, som du måske allerede kender. Hola har ikke et egentligt servernetværk, men benytter sig af brugerne selv som “servere”. Du kan derfor være uheldig at blive brugt som server af en anden Hola-bruger, der downloader film ulovligt eller på anden måde begår strafbare forhold på nettet, men igennem din forbindelse. Det vil udefra få det til at se ud som om, at det er dig, der har gjort dig skyldig i disse aktiviteter, hvilket de færreste er interesserede i.

Hola tjener penge på at sælge adgang til brugernetværket og brugernes computere til hvem som helst, der har behov for det. Hola-netværket er derfor flere gange blevet brugt til hackerangreb og det er faktisk indbygget i programmet, at det uden dit samtykke kan afvikle programmer på din computer. Det kan af hackere benyttes til at lægge virus, spyware, trojans osv. ind på brugernes computere – uden de opdager det – og det behøves vist ikke forklaret i detaljer, hvorfor det er en anden god grund til at undgå Hola.

Konklusionen om gratis VPN

På én eller anden måde skal VPN udbyderen tjene penge og som du har læst her, kan det gøres på flere måder. Nogle af disse kan være ganske harmløse, men du gør dig selv en tjeneste ved lige at undersøge, hvad det egentlig er, du siger ja til, inden du begynder at bruge en gratis VPN. Selvom du ikke betaler penge for produktet, bør det leve op til en række krav til sikkerhed, anonymitet mv., hvis det skal være umagen værd.

Har du planer om at benytte VPN til at downloade film eller se amerikansk Netflix, så bør du seriøst overveje at betale for din VPN service, da de gratis simpelthen ikke er gode nok til den slags brug. Det behøver heldigvis ikke koste en bondegård og du kan få Hotspot Shield Elite til $2,5 om måneden eller Private Internet Access for $3,33. Begge er gode VPN udbydere, hvor både sikkerhed og anonymitet er i top, og de kan fint bruges til f.eks. amerikansk Netflix eller til anden download af film eller TV-serier.

Til kryptering af dine data generelt bør du vælge en VPN udbyder med servere i Danmark, hvilket betyder, at du skal se på services som ExpressVPN, IPVanish, PureVPN eller PIA. En server i Danmark har den store fordel, at den er tæt på, hvilket sikrer dig lave svartider og optimal downloadhastighed, hvilket ikke kan opnås, hvis forbindelsen fungerer via en server på den anden side af jorden.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Vurdering
Pris (fra)
Anmeldelse
Link
ExpressVPN

ExpressVPN anmeldelse

10

kr. 51/md

NordVPN

NordVPN anmeldelse

9.8

kr. 20/md

PureVPN

purevpn anmeldelse

9.7

kr. 20/md

TorGuard

torguard vpn anmeldelse

9.7

kr. 31/md

IPVanish

IPVanish vpn anmeldelse

9.7

kr. 40/md