Hola VPN anmeldelse

Hola er en gratis VPN service, der stort set ikke beskytter brugernes anonymitet. Derimod er en række alvorlige sikkerhedsmæssige problemer indbygget i softwaren og netværket. Det kan derfor på ingen måde anbefales, at benytte Holas VPN. 

De fleste er primært interesseret i Hola fordi, det ikke koster penge. I så fald bør du kigge nærmere på artiklen om gratis VPN, hvor du finder en række sikre alternativer

Sådan virker Hola

Hola fungerer ikke som de fleste andre VPN udbydere, der stiller et netværk af VPN servere til rådighed, som brugerne forbinder til via en VPN klient. På et sædvanligt VPN netværk er det udbyderens VPN servere, der står for krypteringen af data. Set udefra har brugeren derfor også den tilsluttede VPN servers IP adresse fremfor sin egen. Det er i krypteringen og den skjulte sande IP, at hhv. sikkerhed og anonymitet for brugeren ligger. 

Hola er opbygget som et peer-2-peer (P2P) netværk uden sin egen infrastruktur (servere). I stedet er det brugerne selv, som stiller deres egne enheder til rådighed for andre at benytte som VPN servere.

hola vpn anmeldelse
Hola er en meget populær og gratis P2P VPN service, der imidlertid er så proppet med sikkerhedsmæssige faldgruber, at du bør styre langt uden om den.

Servicens enorme popularitet (firmaet påstår selv, at der er 43 mio brugere) findes først og fremmest i, at tjenesten er gratis og så er den også meget nem at bruge. Det får mange til at glemme at spørge sig selv, hvordan virksomheden så tjener penge til at sine ansatte?

I Holas tilfælde er det særligt sundt at være skeptisk, da pengene ikke bare hentes ind ved at vise lidt reklamer, som er en forretningsmodel andre gratis VPN-tjenester bruger. Men hvor kommer indtægten så fra?

For det første, er der Hola Premium, hvor man for $5 om måneden kan slippe for at indgå i P2P netværket. På den måde slipper man for at andre bruger ens IP-adresse til ulovlige downloads mv. Til den pris er der imidlertid mange meget bedre VPN-tjenester, man i stedet bør overveje.

Luminati: Her sælger Hola adgang til dine enheder

For det andet sælger Hola adgang til brugernes enheder via servicen Luminati. Det fungerer ganske enkelt ved, at man med adgang til Holas brugere gennem Luminati, kan udføre handlinger fra deres enheder. Lidt som en slags malware eller virus.

Med Luminati kan hvem som helst kan købe sig adgang til brugernetværket og principielt bruge det, som de har lyst. Det er mindst én gang blevet benyttet til et såkaldt botnet, hvor siden 8chan var målet for et DDOS angreb via Holas netværk.

Hola! VPN

1.7

Sikkerhed

1.0/10

Anonymitet

1.0/10

Servere

3.0/10

Sikkerhed

Hola krypterer ikke

En helt essentiel del af VPN er, at data krypteres. Det gør forbindelsen “ulæselig” for andre, hvilket giver både sikkerhed og anonymitet. I Holas FAQ kan man læse følgende:

Depending on the proxy rule you choose, Hola will also encrypt some or all of your traffic, making you even more secure from outside sniffing.

De påstår altså, at de krypterer noget eller alt din datatrafik. Der står på hele websitet ikke mere om, hvordan det fungerer.

Enhver seriøs VPN udbyder fortæller i detaljer om, hvordan de krypterer data og krypterer altid det hele. Det er en helt central og ufravigelig del af sikkerheden ved VPN.

Hola kan køre programmer og/eller kode

Når du installerer Hola giver du samtidigt lov til, at programmet eller appen kan afvikle stykker af kode eller egentlige programmer på din enhed uden, at du hverken er klar over eller godkender det. Det betyder, at en person principielt kan fjernstyre din enhed igennem Hola og i det store hele udføre de samme handlinger, som dig.

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan det kan misbruges f.eks. til hackerangreb (hvilket som tidligere beskrevet allerede har fundet sted). Her vil det være Hola-brugeren, der fremstår som angriberen.

Det kan også bruges til at installere et program på brugerens enhed, der kan aflure passwords, koder til kreditkort mv. En sådan funktionalitet er ikke en fejl, men er bevidst bygget ind i Hola.

Begge af ovenstående er graverende problemer i forhold til sikkerheden forbundet med at bruge servicen. Hvor en god VPN øger brugerens sikkerhed, så forværrer Hola den betragteligt.

Sikkerhed: 1/10

Anonymitet

Med Hola kan du spores

Her er det store problem nærmest indbygget i den måde, Hola virker på. Softwaren krypterer ikke data, men leder den egentlig bare igennem en række af de øvrige brugere, hvilket gør det svært at følge sporet tilbage til dig, men ikke umuligt. Med en rigtig VPN, er det komplet umuligt at følge sporet.

Med Hola kan du få skylden for andres adfærd

Holas andet problem i forhold til at beskytte anonymitet ligger i, at brugere benytter hinandens enheder som forbindelsesled til internettet. Det får nemlig den sidste i kæden til at fremstå som den person, som gør, hvad det egentlig er andre brugere, der foretager sig.

Hvis du bruger Hola kan du derfor ende med at blive arresteret eller få en bøde for ulovlige downloads eller anden strafbar aktivitet, som en anden holabruger, har foretaget. Vælges Hola Premium til $5 om måneden, slipper du for at være andres forbindelsesled til nettet, men det fjerner altså kun en mindre del af af det problematiske ved at benytte servicen.

Som det er tilfældet med sikkerheden, så er man i praksis bedre stillet ved IKKE at benytte Hola, hvis man gerne vil beskytte sit privatliv og slippe for at blive anklaget for diverse online ulovligheder. Hvis en rigtig VPN benyttes vil ingen af delene kunne finde sted, da en god VPN giver total online anonymitet.

Anonymitet: 1/10

Servere og funktioner

Her må man være fair og give Hola kredit for at have et gigantisk servernetværk. Efter deres eget udsagn har de over 40 millioner brugere. Det burde derfor faktisk altid være muligt at finde en ikke-blokeret IP-adresse til Netflix USA eller lignende.

Det trækker dog ned i karakteren, at disse servere som bekendt består af andre brugere og derfor ikke er dedikerede server. Det afspejles i ofte lave hastigheder på både surfing, streaming og downloads.

Servere og funktioner: 3/10

Pris

På prisen er Hola helt i top, da servicen er gratis. Den pris er svær at konkurrere med, men viser også med tydelighed, at hvad udbyderen ikke tjener på abonnementer, må indhentes på andre fronter. Der er selvfølgelig også Hola Premium, hvor man betaler sig fra at indgå i P2P netværket. Imidlertid findes der for $5 om måneden mange bedre alternativer.

Besøg Hola

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 35/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.