Smart DNS er et teknisk “trick”, der snyder websteder til at tro, at brugeren befinder sig et andet sted end vedkommende i virkeligheden er. Det kan benyttes til at få adgang til systemer og tjenester fra fysiske lokationer, der ved normal tilgang er spærret.

Smart DNS kan f.eks. bruges til at få adgang til DR og TV2 fra udlandet, til amerikansk Netflix, HBO etc. uden at befinde sig i USA og engelsk BBC uden at være i Storbrittannien.

Det er ikke ulovligt at bruge Smart DNS og er et glimrende alternativ til VPN, hvis man kan undvære kryptering og bare gerne vil have adgang til blokerede streamingtjenester og lignende.

Unlocator er en glimrende smart DNS udbydere, der understøtter et hav af streamingtjenester, bl.a. amerikansk Netflix og HBO, britisk BBC og dansk DR.dk samt TV2. VPN udbyderen ExpressVPN tilbyder Smart DNS som en del af deres abonnementer.

Få bl.a. amerikansk Netflix med Smart DNS fra Unblock-US, Unlocator og ExpressVPN
Få bl.a. amerikansk Netflix med Smart DNS fra Unlocator og ExpressVPN.

Sådan fungerer Smart DNS

DNS står for “Domain Name System” og fungerer som en telefonbog for websteder. Taster man en URL ind i sin browser foretages et opslag i en database, hvor den forbindes med IP adressen på den server, hvor webstedet fysisk findes.

URL’en er altså bare en pæn og nem måde at bruge webadresser på i stedet for uoverskuelige IP’er, der hverken er til at huske eller fortæller noget om webstedets indhold. DNS benyttes ikke kun til at vise hjemmesider, men til at dirigere alle former for trafik på nettet; herunder adgang til Netflix, HBO, BBC, DR, TV” osv.

Når DNS opslaget foretages sendes brugerens IP også den anden vej, altså til webstedet, hvilket bl.a. afslører, hvor i verden vedkommende befinder sig. På den måde kan udbyderne af webstedet eller servicen sortere i de brugere, de tillader at have adgang, samt kontrollere, hvad de har adgang til.

Forbinder man til Netflix fra en dansk IP får man derfor vist andet indhold end, hvis man befinder sig på en amerikansk adresse. Det er også ud fra IP, at streaming fra DR.dk fra udlandet forhindres og kun briter har adgang til BBC.

Brugerne har ikke adgang til webstedet igennem DNS’en. Den fortæller kun hvor webstedet fysik findes, så brugeren har direkte adgang fra sin enhed.

Normalt er den DNS man benytter angivet fra internetudbyderen og det er noget de færreste har pillet ved og overhovedet er klar over. De lidt mere hardcore (nørdede?) har måske byttet standard DNS serverne ud med nogle fra OpenDNS eller Google i et håb om et lidt hurtigere og mere anonymt internet. De fungerer dog stadig som almindelig DNS, men er måske lidt hurtigere og gemmer ikke brugernes DNS opslag.

Med Smart DNS forbindes brugeren automatisk til visse websteder (f.eks. amerikansk Netflix), via en proxyserver.
Med Smart DNS forbindes brugeren automatisk til visse websteder (f.eks. amerikansk Netflix), via en proxyserver.

Det smarte i Smart DNS ligger i, at DNS serveren skelner imellem de opslag, som foretages, og for visse websteder omdirigerer forbindelsen, så den går igennem et forbindelsespunkt: En proxy. Benytter man f.eks. Smart DNS og forbinder til amerikansk HBO eller Netflix USA, registrerer Smart DNS dette og omdirigerer forbindelsen, så den sker igennem en proxy i USA. Netflix ser derfor brugeren som amerikansk og viser indhold fra amerikansk Netflix.

Det er kun trafikken til udvalgte websteder, der omdirigeres, så alle andre internetforbindelser fungerer som normalt. Smart DNS er i sandhed smart!

Er Smart DNS ulovligt?

Det er ikke ulovligt at benytte Smart DNS og i denne artikel på politiken.dk vedr. adgang til amerikansk Netflix udtaler advokat med speciale i IT, Martin von Haller Grønbæk, følgende:

Hvis du skaffede dig adgang til en kopi af en film eller en serie på Netflix uden at betale, ville det klart være ulovligt. Men det er der ikke tale om, hvis Netflix streamer filmen lovligt, og du betaler til Netflix, uanset om du bruger den danske eller amerikanske version. Så jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være ulovligt.

Det er altså ikke ulovligt, men Netflix er ikke glade for det, så de har i visse tilfælde blokeret for adgangen fra de proxyservere, som Smart DNS udbyderne anvender. Problemet er dog ikke større, end at udbyderne blot kan skifte IP adresse på proxyserverne og nemt få adgang igen. Således udspiller en elektronisk udgave af katten efter musen sig, hvor Smart DNS udbyderne har den klare fordel.

Det er i skrivende stund uvist om andre steder som DR.dk, TV2.dk, BBC osv. benytter samme taktik og hvad langtidsudsigterne er, men det burde umiddelbart være nemt for Smart DNS udbyderne at holde sine services kørende.

Smart DNS eller VPN?

Om man skal vælge Smart DNS eller VPN afhænger helt og holdent af, hvad man skal bruge det til. Vil man bare have adgang til diverse blokerede streamingtjenester fra udlandet, så klarer Smart DNS opgaven perfekt. Man skal dog være klar over, at det kun er med VPN, at forbindelsen bliver krypteret, så er man ude efter øget sikkerhed, anonymitet mv., bør man vælge VPN.

Mange VPN udbydere tilbyder sammen med et VPN abonnement en Smart DNS service uden ekstra beregning, så er man lidt i tvivl kan man med fordel benytte begge dele uden, det koster særligt meget ekstra.

Fordele ved Smart DNS i forhold til VPN

  • Hurtigere: Da data ikke skal krypteres, hvilket kræver processorkraft og dermed ofte er en flaskehals, er forbindelsen til webstedet hurtigere med Smart DNS i forhold til VPN. Ofte er der slet ingen reduktion af hastighed at konstatere, hvilket kan være forskellen på, om der kan streames i 4K eller “kun” alm. HD.
  • Nemt: Skal du bruge nettet almindeligt (hvad det så end betyder) og vil bare gerne have amerikansk Netflix, HBO, britisk BBC eller lignende, så skal Smart DNS bare aktiveres og så klarer den alt automatisk, så du også har adgang til DR.dk og andre websteder, der kræver dansk IP adresse. Man kan godt få adgang til amerikansk Netflix ved at forbinde til en amerikansk VPN server, men så skal forbindelsen ændres alt efter, hvilke websteder, du vil have adgang til.
  • Kan bruges på alle enheder: På enheder som smart TV, Apple TV, PlayStation, Xbox mv., kan man ikke installere VPN apps. Til gengæld kan man godt bruge smart DNS, hvilket udvider mulighederne for streaming mv.
En fordel ved smart DNS er, at det kan benyttes på enheder som Apple TV, smart TV, konsoller mv., hvor der ikke kan installeres VPN-apps.

Ulemper ved Smart DNS i forhold til VPN

  • Ikke anonym: Da forbindelsen kun omdirigeres og ikke krypteres, kan brugeren spores via sin IP adresse, som forbliver uændret. Man skal altså ikke benytte Smart DNS til formål, hvor man ønsker at være anonym og ikke kunne spores.
  • Ikke sikker: Som skrevet, så benytter Smart DNS ikke kryptering, så dine data kan opsnappes af kyndige. Det gælder dog ikke, hvis du har forbindelse til et sted, der benytter sikker forbindelse (HTTPS), hvilket netbanker, webshops og andre steder, der håndterer følsomme data, ofte benytter (f.eks. VPNinfo.dk).
  • Ophæver ikke censur: Den ikke-krypterede forbindelse forhindrer desværre ikke blokering af websteder, så hvis man er i Kina, Iran eller lignende og gerne vil have forbindelse til omverden, får man sig en slem skuffelse, hvis man bruger Smart DNS. I så fald skal man have fat i en VPN.

Smart DNS udbydere

Unlocator

Unlocator er en dansk virksomhed og tilbyder adgang til over 200 adgangsbegrænsede streaming services, der selvfølgelig også tæller Netflix USA. Som konkurrenterne koster Unlocator $4,95 for en måned og $49,95 for et år.

Unlocator har en gratis prøveperiode på en uge, der kan benyttes uden at give kreditkortoplysninger og tilbyder pengene-tilbage-garanti på alle abonnementer i 14 dage.

ExpressVPN

Nogle VPN udbydere tilbyder som en del af abonnementet “gratis” Smart DNS. Det er bl.a. tilfældet for abonnementer hos ExpressVPN, som kalder det for MediaStreamer.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 47/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 35/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month