Tor Browser er en gratis web browser, som giver adgang til det anonyme og krypterede Tor Netværk. Tor er en forkortelse for The Onion Router (deraf logoet) og var oprindeligt et verdensomspændende netværk af servere udviklet af den amerikanske flåde. Netværket tillod folk at surfe anonymt på internettet.

Nu er det en non-profit organisation, hvis hovedformål er forskning og udvikling af værktøjer til at sikre privatlivets fred online, der står bag. The Tor Project’s budget på 2 millioner dollar finansieres hvert år dels af den amerikanske regering (60 procent), dels af støttebidrag, donationer og fonde (40 procent).

Sådan virker Tor

Tor netværket skjuler din identitet ved at flytte din trafik på tværs af forskellige Tor servere og kryptere trafikken, så den ikke kan spores tilbage til dig. Enhver der forsøger vil se trafik, der kommer fra tilfældige noder (forbindelsespunkter) på Tor netværket snarere end din computer.

Tor giver omtrent samme anonymitet og sikkerhed som VPN, men er pga. sin opbygning meget langsomt og kan derfor ikke bruges til downloads, streaming o.lign.

Tor forbinder brugerne til internettet gennem en række knudepunkter, hvor imellem datastrømmen krypteres.
Tor forbinder brugerne til internettet gennem en række knudepunkter, hvor imellem datastrømmen krypteres.

Hvad kan Tor Browser bruges til?

Hvis du ønsker at være anonym – lad os sige, hvis du bor i et diktatur, du er en journalist i et undertrykkende land, eller en hacker, der ønsker at holde sig skjult for myndighederne – da er Tor en af de nemmeste måder at anonymisere din trafik, og det er gratis. Det er dog langt fra perfekt (vi kommer til den del om et øjeblik).

På et mere overordnet plan er Tor nyttig for alle, der ønsker at holde deres internetaktiviteter ude af hænderne på annoncører, internetudbydere og hjemmesider. Det omfatter folk, der omgås censurrestriktioner i deres land, politifolk som ønsker at skjule deres IP-adresse, eller andre, der ikke ønsker deres internetvaner knyttet til dem.

Tor-teknologien drejer sig ikke kun om at browse anonymt. Det kan også være vært for websteder ved hjælp af sine skjulte tjenester, der er kun tilgængelige for andre Tor-brugere. Det er på et af disse skjulte websteder, at Silk Road eksisterede, hvor man blandt andet kunne købe skydevåben og narkotika. Tors evner som internetvært har også tendens til at dukke op i politiets rapporter vedrørende børneporno og våbenhandel.

Er det noget, som almindelige brugere har behov for? Sandsynligvis ikke, i hvert fald ikke endnu. Men det er blevet populært på grund af sin anvendelighed i mange af disse specifikke situationer og fordi mange er begyndt at have interesse i anonymitet “bare fordi”.

Hvad kan Tor ikke bruges til?

Tor er praktisk, men det er langt fra perfekt og du må ikke tro, at du er helt anonym bare fordi, du bruger Tor. Blandt andet kan NSA se, hvis du er Tor bruger og det gør dem i sagens natur mere tilbøjelige til at holde øje med dig. Med tilstrækkeligt meget arbejde kan de og andre myndigheder ofte finde frem til, hvem du er.

Endvidere er anonymitet ikke det samme som sikkerhed. Det er svært at hacke sig ind i Tor netværket, men browseren er en anden historie. Som det tidligere er konstateret, kan NSA komme ind i din browser meget nemmere, end de kan komme ind i netværket og når det sker, er der adgang til alt andet. Så “mand-i-midten”-angreb på Tor er stadig muligt med hjælp fra internetudbydere. Tor reagerede på disse mulige angreb med denne kommentar:

Den gode nyhed er, at de gik efter en browser-sårbarhed. Det betyder, at der ikke er tegn på, at de kan bryde Tor protokollen eller udføre trafikanalyse på Tor netværket. At inficere en bærbar computer, telefon eller skrivebordscomputer er stadig den nemmeste måde at lære om mennesket bag tastaturet.

Tor hjælper stadig her: du kan angribe enkeltpersoner med browsersårbarheder, men hvis du angriber for mange brugere, vil nogen lægge mærke til det. Så selv om NSA har til formål at overvåge alle, overalt, er de nødt til at være meget mere selektive med, hvilke Tor brugere de udspionerer.

At bruge Tor browser er ikke nok til at holde dig sikker i alle tilfælde. Browsersårbarheder, storstilet overvågning og almindelig brugersikkerhed er alle udfordrende emner for den gennemsnitlige internetbruger. Disse angreb gør det klart, at vi, det brede internetsamfund, er nødt til at arbejde på bedre sikkerhed til browsere og andre internetforbundne programmer.

Som How-To Geek påpeger, er du stadig nødt til at bruge HTTPS, når det er muligt for at beskytte dig mod “mand-i-midten”-angreb. Ligeledes er Tor kun så stærk som browseren, der før har haft sikkerhedshuller, så det er værd at sørge for, du altid har den nyeste version.

Skal du bruge Tor browser?

Som nævnt ovenfor; hvis du er en gennemsnitlig bruger, der ser på katte-GIF’er og besøger Facebook, behøver du sikkert ikke bekymre dig om, at regeringen udspionerer din aktivitet og Tor vil bare at bremse din forbindelse. Det er mere sandsynligt, at du har brug for at sikre dit internet snarere end anonymisere det, f.eks. når du bruger offentlig Wi-Fi. I så fald skal du være sikker på, du bruger HTTPS på alle websteder, der understøtter det, og bruge en VPN forbindelse til at kryptere al din trafik.

Vil du have adgang til skjulte services som Silk Road (lukket), Agora Market mv., SKAL du have fat i Tor browser.
Vil du have adgang til skjulte services som Silk Road (lukket), Agora Market mv., SKAL du have fat i Tor browser.

Hvis du ønsker at forblive anonym, fordi du henter store filer og ikke ønsker, at andre folk skal se, hvad du henter, f.eks. på BitTorrent (eller med Popcorn Time), er Tor ikke en god løsning. Det vil ikke holde dig anonym, og du vil bremse alle andres trafik uden grund. I så fald er det også en VPN, du skal have fat i.

I andre tilfælde, hvor du ønsker at være anonym, vil Tor gøre tricket, og det er gratis og nemt med Tor browser. Men vi anbefaler stadig at overveje en VPN også, så længe du bruger en VPN dedikeret til anonymitet, og som ikke opbevarer logfiler af din trafik.

Hvis du vil have adgang til skjulte websteder så som Silk Road (lukket), Agora, Middle Earth mv., SKAL du bruge Tor browser, da disse steder ikke er tilgængelige uden.

Download Tor browser gratis

For at få adgang til Tor på Windows PC, Mac, Linux og Android skal du blot downloade Tor browser. Alt, hvad du gør i browseren, går gennem Tor netværket og den behøver ikke nogen opsætning eller konfiguration fra dig, men fungerer “out of the box”. Da dine data videresendes gennem en masse forbindelsespunkter (noder), hvilket koster hastighed, vil du opleve et langt mere trægt internet end normalt, når du bruger Tor browser.

På Android kan man kryptere hele internetforbindelsen med Tor netværket vha. appen Orbot.

På iOS enheder kan Onion Browser appen bruges.

Tor browser kan downloades gratis og kan benyttes til at bruge nettet anonymt.
Tor browser er gratis og kan benyttes til at bruge nettet anonymt.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 47/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 35/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month