Perfect forward secrecy (PFS) er en sikkerhedsfunktion, der anvendes i kryptografiske systemer (f.eks. VPN-forbindelser) for at beskytte data mod at blive kompromitteret, selv hvis krypteringsnøglerne bliver overtaget eller gættet af en uautoriseret tredjepart.

PFS opnås ved at regelmæssigt ændre de krypteringsnøgler, der anvendes ved krypteringen. På den måde er det kun en begrænset mængde data, der bliver afsløret, hvis en uautoriseret tredjepart får fat i krypteringsnøglerne.

Perfect forward secrecy øger sikkerheden af VPN-forbindelser

En af de mest almindelige anvendelser af perfect forward secrecy er i VPN-forbindelser (Virtual Private Network). VPN-forbindelser gør det muligt for brugere at oprette en sikker, krypteret forbindelse til et andet netværk over internettet.

Dette kan være nyttigt for at sikre, at data ikke kan aflyttes, mens de transmitteres, eller for at give brugere mulighed for at få adgang til netværk, der ellers ville være utilgængelige for dem.

Perfect forward secrecy er en sikkerhedsfunktion, der beskytter data mod kompromittering ved regelmæssigt at ændre krypteringsnøglerne. På den måde er det kun en begrænset mængde data, der bliver afsløret, hvis en uautoriseret tredjepart får fat i krypteringsnøglerne. Billedkilde: ExpressVPN.com

Når en VPN-forbindelse etableres, genereres der to krypteringsnøgler: en offentlig nøgle og en privat nøgle. Offentlige nøgler anvendes til at kryptere data, der sendes over internettet, mens private nøgler anvendes til at dekryptere data, når den modtages. Disse nøgler udveksles mellem VPN-klienten og VPN-serveren, og de anvendes til at oprette en sikker, krypteret forbindelse mellem de to.

PFS fungerer ved at regelmæssigt ændre de nøgler, der bruges til at kryptere dine data. I stedet for at bruge den samme nøgle til at kryptere alle data, der sendes gennem VPN-forbindelsen, oprettes der en ny, midlertidig nøgle for hver enkelt dataoverførsel. Når data sendes, krypteres det med denne midlertidige nøgle, og modtageren kan derefter dekryptere det med den samme nøgle.

På denne måde kan en uautoriseret tredjepart, der har fået fat i krypteringsnæglerne, kun få adgang til den enkelte dataoverførsel. De øvrige data er stadig i sikkerhed, da de er krypteret med andre nøgler. nøgler.

VPN-forbindelser anvender ofte ephemeral nøgler til PFS

Der er flere forskellige teknikker, der kan anvendes til at opnå perfect forward secrecy i VPN-forbindelser. En af de mest almindelige teknikker er at anvende ephemeral nøgler, som er midlertidige nøgler, der genereres til hver session.

Når en VPN-forbindelse etableres, genereres der en ny ephemeral nøgle, der anvendes til at kryptere alt data, der sendes over forbindelsen. Når sessionen afsluttes, ophører nøglen med at være gyldig, og en ny nøgle genereres ved den næste forbindelse.

Læs mere om PFS i ExpressVPNs blogindlæg.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 35/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month