Opera VPN – Gratis men ikke en rigtig VPN

Normalt må man betale for det, hvis man vil have kvalitet og VPN er ingen undtagelse. Gratis VPN-tjenester er typisk enten meget begrænsede, usikre, langsomme eller fyldt med reklamer. Opera VPN er ikke en undtagelse – det er faktisk slet ikke en VPN!

opera vpn browser
Opera VPN er ikke en rigtig VPN, men kun en proxy service, som ikke krypterer forbindelsen.

Hvor en rigtig VPN krypterer internettrafikken mellem bruger og server, så er Opera VPN i virkeligheden bare en proxy. Det betyder, at internetforbindelsen ledes gennem en proxy-server, som ikke krypterer data. Proxy-servere beskytter derfor ikke mod hacking eller overvågning, da internetudbyderen kan registrere, hvad man laver på nettet.

Imidlertid kan en proxy godt bruges til at få adgang til regionsbegrænset materiale eller websteder, og det yder en vis sikkerhed mod opsporing, da en proxy skjuler din rigtige IP-adresse for de steder og tjenester på nettet, du benytter.

Man skal dog ikke forvente at kunne bruge Opera til at se Netflix USA eller lignende, for her er den blokeret.

Gratis alternativer til Opera

Hvis du er interesseret i Opera VPN fordi, den ikke koster noget, kan du med fordel læse artiklen om gratis VPN. Der ER faktisk muligt at få VPN gratis, men man skal ikke forvente et produkt på niveau som en VPN, man betaler for. Herunder er der en oversigt over rigtige VPN-tjenester, der kan bruges uden betaling.

Her bør ProtonVPN fremhæves, da de udover 7 dages gratis prøve på et betalingsabonnement som den eneste VPN-udbyder tilbyder en gratisversion uden restriktioner på tid eller data. Den er dog begrænset til servere i 3 lande og P2P er spærret.

protonvpn

 • 7 dages gratis prøveperiode med fuld funktionalitet
 • Der skal ikke afgives kreditkortoplysninger
 • Efter prøveperioden overgår man til et gratisabonnement:
  • Ingen begrænsninger på tid eller data
  • Servere i 3 lande
  • P2P/torrents er spærret
 • ProtonVPN anmeldelse: 9,7/10

f-secure freedome

hotspot shield elite

 • 7 gratis prøveperiode med fuld funktionalitet
 • Der skal afgives kreditkortoplysninger
 • Efter 7 dage overgår man automatisk til et betalingsabonnement, hvis man ikke afmelder inden
 • Hotspot Shield anmeldelse: 6,7/10

cyberghost

 • 24 timers gratis prøveperiode med fuld funktionalitet
 • Der skal ikke afgives kreditkortoplysninger
 • CyberGhost anmeldelse: 8,7/10

windscribe

tunnelbear

 • 500 MB gratis data per måned
 • Samme funktioner som et betalingsabonnement
 • Få yderligere 1000 MB gratis data for at tweete
 • Tunnelbear anmeldelse: 9,3/10

Opera VPN features

Idet Opera VPN på PC kun kan anvendes via Opera Browser, er der en del begrænsninger i anvendelsen i forhold til en rigtig VPN. Udvalget af lande, man kan forbinde til servere i, er ret småt. Der er således kun adgang til servere i fem lande: Canada, Holland, Singapore, Tyskland og USA.

Herudover er der spærret for P2P, så Opera VPN kan ikke bruges til at downloade torrents.

Opera VPN på PC: Opera Browser

På PC (Windows, Mac og Linux) kan Opera VPN kun bruges gennem internetbrowseren “Opera Browser”, som er Operas pendant til Chrome, Firefox, Safari, Explorer mv. Det kan derfor ikke lade sig gøre at kryptere hele internetforbindelsen på sin med computer med Opera VPN.

Man er altså begrænset til at bruge VPN på websteder, der tilgås via en internetbrowser. Det indskrænker anvendelsmulighederne betragteligt, men det fungerer glimrende til at få adgang til blokerede websteder mv.

Du kan hente Opera browser til PC her: Opera Browser

Opera VPN på Android

På Android smartphones og tablets bruges Opera VPN en dedikeret app. I modsætning til på PC, hvor Opera VPN kun fungerer i browseren, påvirker appen hele enhedens internetforbindelse. Derfor er man ikke tvunget til at skifte browser og kan principielt bruge proxy-forbindelsen med alle apps.

Du kan hente Opera VPN til Android her. Appen er desværre ikke længere tilgængelig til iOS.

Hvordan kan Opera VPN være gratis?

Opera er meget åbne om, at de ikke tilbyder en gratis tjeneste af ren godhed, men tjener penge på det. Det er der intet forkert i og måden de gør det på, er umiddelbart helt uproblematisk for brugerne. Opera lever af at sælge reklameplads samt information, og det er også her pengene skal tjenes med Opera VPN.

På PC er brugen af Opera VPN begrænset til anvendelse af Opera Browser. Det har de gjort for at gøre browseren mere attraktiv og det har virket, for kun en uge efter launch havde Opera haft over to millioner nye downloads. Ved at få flere til at benytte deres browser, kan de få vist tilsvarende flere reklamer.

På mobile enheder kan der både vises reklamer – det gør Opera dog ikke brug af endnu – og så registreres det også, hvilke hjemmesider der besøges, hvad der søges på osv. Den information sælger Opera videre, men i en anonymiseret form, så intet kan spores til en enkelt bruger.

Om du vil bytte (efter sigende) anonyme informationer om dit brug af nettet for en gratis proxytjeneste, må du gøre op med dig selv. I en snæver vending er det umiddelbart uproblematisk.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 34/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.