Vi bruger dagligt logins (brugernavn + password) til at få adgang til emails, sociale medier, streamingtjenester og et hav af andre steder på nettet. Får uvedkommende fat i et af vores logins, bliver det ofte forsøgt misbrugt på én eller anden måde.

Ofte genbruger vi logins, så vi slipper for at skulle huske en masse forskellige brugernavne og passwords. Det er dejligt bekvemt, men også ganske risikabelt, for hvis uvedkommende får fat i et login, vi bruger flere steder, er risikoen for at få en konto hacket tilsvarende større.

8 milliarder logins fra over 300 websteder er blevet afsløret af hackere

Over 300 forskellige websteder er indtil videre blevet hacket og i alt ca. 8 milliarder logins er på den måde blevet afsløret. De findes derfor på lister med kombinationer af brugernavne og passwords, som florerer blandt hackere. Du kan finde en samlet oversigt over alle de websteder, som i tidens løb er blevet hacket her.

Nogle af de værste tilfælde er afsløring af logins for 165 millioner brugere på LinkedIn, knap 5 millioner på Snapchat og 359 millioner på MySpace. Så sent som i januar 2019 skete historiens største læk da 773 millioner brugernavne med tilhørende passwords blev delt på flere steder på nettet under navnet “Collection #1″.

Hackere kan bruge listerne med til at få adgang til brugernes konti, hvilket de som regel vil forsøge at misbruge til personlig vinding. Findes et af dine logins på disse lister, kan du derfor godt regne med, at du før eller siden vil blive forsøgt hacket. Har du brugt samme login flere steder, er du derfor i endnu større risiko for, at uvedkommende får adgang til et af dem.

Tjek om dine logins er blevet afsløret

For at hjælpe dig med at undersøge om et eller flere af dine logins er blevet afsløret, har vi lavet et lille værktøj. Hvis det er tilfældet, findes det nemlig på føromtalte lister, som udover at være i hænderne på hackere også er havnet blandt lovlydige personer.

Alt du skal gøre er at indtaste det brugernavn, du gerne vil have tjekket og trykke på knappen. Du kan både afprøve selvvalgte brugernavne som “Hestepige1990” samt email adresser, der bruges i logins rigtig mange steder.

Værktøjet foretager et opslag i en database over logins fra websteder, der er blevet hacket eller på andre måder kompromitteret. Hvis brugernavnet findes her, returneres en liste over de hackede websteder, hvor det er blevet benyttet.

Hverken Emails, brugernavne eller passwords registreres på VPNinfo.dk eller haveibeenpwned.com, som stiller det anvendte API til rådighed.

Hvordan skal resultatet forstås?

Du ser herunder et screenshot af et tjek af et anonymiseret brugernavn, som blev fundet i databasen. Her ses en liste over de hackede websteder, hvor samme brugernavn eller email har været brugt.

Det betyder med andre ord at vedkommendes login (brugernavn og password) fra nedenstående sites er i omløb og kan misbruges af hackere. Derfor bør passwords hurtigst muligt ændres samtlige steder, samme login bruges – ikke kun dem på listen!

Brug sikre passwords, som er til at huske

Et godt password er nemt at huske, men svært at gætte. Vi bliver ofte opfordret til at bruge passwords med en blanding af tegn, tal og symboler, men de er svære at huske og faktisk ikke sværere at finde frem til med brute force hacking, hvor en computer automatisk afprøver millioner af mulige kombinationer af tegn, tal og bogstaver i sekundet.

Her er det udelukkende længden af passwordet, der er afgørende, så det sikreste er faktisk f.eks. at vælge nogle mere eller mindre tilfældige ord og kombinere dem til ét kodeord, som er noget nemmere at huske end en række mærkelige tegn osv.

Og så skal man selvfølgelig lade være med at bruge fødselsdage, telefonnumre osv. som passwords. De er det første, en hacker vil prøve af. Og så er det desuden en rigtig god idé ikke at bruge de samme passwords på flere websteder.

password strength

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 34/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month