Den norske serie SKAM har taget Danmark med storm og snart lander den længe ventede sæson 4. Engang kunne vi danskere frit følge med på NRK.no, men det er slut pga en tvist om rettigheder. Besøger man SKAM på NRK.no bliver man derfor mødt med beskeden om, at NRK ikke har rettigheder til at vise programmet udenfor Norge.

Sæson 1-3 ligger på DR3, hvor de kan ses gratis og sæson 4 bliver også vist her, men med nogle dages forsinkelse. Er man kunde hos Yousee, kan man følge med på NRK3. Vil man se de nye afsnit med det samme og er man ikke kunde hos Yousee, bliver man derfor enten nødt til at tage en tur nordpå eller følge vores guide.

Sådan gør du:

  1. Besøg Unlocator og få et gratis prøveabonnement.
  2. Følg Unlocators instruktioner til at skifte DNS (det er nemt)
  3. Du kan nu se skam på NRK.no.

Unlocator kan uforpligtende prøves gratis i 7 dage og kræver kun, at du registrerer dig med din emailadresse. Vil du fortsætte med at bruge Unlocator efter prøveperioden, koster det $5 pr. md. (Kr. 35).

Metoden er 100% lovlig, virker på alle typer enheder (PC, smartphones, tablets, Smart TV mv.) og er nem at bruge. Udover at du kan være med på sæson 4 fra starten giver den selvfølgelig også adgang til at se alle afsnittene af sæson 1-3, som allerede er udgivet og kan ses med det samme.

nrk skam
“NRK har ikke rettigheter til å vise dette programmet utenfor Norge.” Det er der heldigvis råd for.

Hvordan spærrer NRK for at man kan se SKAM fra Danmark?

Alle enheder forbundet til internettet som computere, smartphones, tablets, Smart TV mv. har en IP-adresse, der bruges til at identificere enheder, som “snakker sammen”. Ligesom man ud fra en almindelig adresse kan se, hvor i verden den ligger, kan man også ud fra en IP-adresse se, hvor i verden enheden befinder sig.

Når man besøger NRK.no for at se SKAM, kan deres system se, hvilken IP-adresse man har og på den måde kan det altså også se, hvor i verden man befinder sig. Herefter er det så såre simpelt, at hvis systemet kan se, at man er i Norge, så kan man streame NRKs programmer, men hvis man ikke er i Norge, får man vist ovenstående besked.

Sådan “snyder” man NRKs system med Smart DNS

Det er heldigvis nemt at “snyde” NRKs system så det tror, man befinder sig i Norge. Det kan gøres på flere måder, men det nemmeste er at bruge en teknik, der hedder Smart DNS.

Smart DNS fungerer kort fortalt ved at omdirigere internetforbindelsen til udvalgte websteder gennem en proxy server, hvorved en eventuel blokering ophæves. I det aktuelle tilfælde, hvor man gerne vil kunne streame fra NRK.no, bliver internetforbindelsen sendt gennem en proxy med en norsk IP-adresse, så det for NRKs system ser ud som om, at man befinder sig i Norge og derfor frit kan streame alle programmerne på siden – herunder SKAM!

Det er kun visse dele af internetforbindelsen, der omdirigeres, så den bliver ikke langsom og der videregives heller ikke følsomme oplysninger

Det er 100% lovligt at bruge Smart DNS til at få adgang til programmerne på NRK.no! At de ikke har rettigheder til at vise diverse programmer udenfor Norge, er så at sige ikke andres hovedpine.

Hvordan bruger man Smart DNS?

Smart DNS er nemt at bruge og skal kun konfigureres én gang; så virker det indtil det fjernes igen. Opsætningen fungerer ved en enkelt ændring i netværksindstillingerne, så der skal ikke installeres apps eller lignende. Udover at der åbnes for adgangen til en række ellers blokerede streamingservices – herunder NRK.no – er der ingen forskel på, hvordan din smartphone, tablet, PC eller dit Smart TV ellers fungerer.

Smart DNS er en betalingsservice, der typisk koster omkring 35 kr om måneden ($5). Der findes en del Smart DNS udbydere på markedet, men Unlocator er én af de få, der giver adgang til NRK.no, og som samtidigt kan prøves helt gratis.

Se SKAM på NRK med Unlocator

Unlocator er en dansk Smart DNS service, som giver adgang til 219 websteder og streamingservices, som blokerer for brugere baseret på geografisk lokation. Udover NRK.no kan man f.eks. også få adgang til de mange kvalitetsprogrammer på BBC. Det kan også bruges, hvis man er i udlandet og gerne vil se DR, HBO Nordic, ViaPlay og andre danske streamingservices, som i så fald ellers vil være blokeret.

Unlocator er en betalingsservice, der koster $5 (Kr. 35) pr. md. eller $50 for et år (346) for et abonnement, der kan bruges på et ubegrænset antal enheder. Der er en gratis prøveperiode på 7 dage, som man uden forpligtelser kan benytte uden at skulle af med nogen form for betalingsoplysninger. Det eneste Unlocator beder om, er en email og efter prøveperioden kan man frit afgøre, om det er noget, man vil betale for.

unlocator gratis nrk skam
Unlocator koster $5 om måneden (35), men kan prøves gratis i 7 dage.

Opsætning af Unlocator

Først skal du gå ind på Unlocators hjemmeside og starte dit gratis prøveabonnement. Prøveperioden på 7 dage starter med det samme.

Opsætningen af Unlocator består herefter af to trin, der begge skal være udført, for at det fungerer:

Registrering af din enheds IP-adresse hos Unlocator

Din enheds IP-adresse skal registreres hos Unlocator, så deres system kan se, at du har et abonnement. Registreringen foregår ved at logge ind på din bruger på Unlocators hjemmeside.

ip registrering unlocator
Din enheds IP-adresse skal registreres hos Unlocator.

Proceduren skal foretages én gang pr. IP-adresse, så når man først har registreret IP-adressen for et netværk, gælder den for alle enheder på det. Derfor skal der typisk kun registreres én gang i hjemmet, hvis alle forbinder til nettet over samme WiFi eller LAN. Mobile enheder som smartphones, tablets, laptops mv. skal registrere igen, hvis de bruger mobilt internet, offentligt WiFi eller lignende.

Indstilling af DNS på din enhed (PC, smartphone, tablet, Apple TV, Smart TV mv.)
unlocator device setup nrk skam
Unlocator har enkle og udførlige guides til indstilling af DNS på ALLE typer enheder. Herunder selvfølgelig Windows, OS X, iOS, Android og mange flere. Klik på billedet for at se det i stor størrelse (åbner i et nyt vindue).

Udover registrering i Unlocators system, skal enheden også indstilles til at bruge Unlocators DNS-servere. Det foregår på enheden og detaljerne afhænger derfor af, hvilken enhed der benyttes.

Her glimrer Unlocator ved at have udførlige guides til alle de enheder, man kan drømme om (og lidt til). Der er derfor guides til Windows, OS X (Macbook og iMac), Android, iOS (iPhone og iPad), Apple TV, Chromecast, Playstation, Xbox, Smart TV, Windows Phone, routere mv. Fælles for alle guides er, at de er enormt nemme at følge for ALLE!

Har man f.eks. en Apple computer (Macbook eller iMac) gør man sådan her:

  1. Gå ind under Systemindstillinger: Tryk på Apple-ikonet i øverste venstre hjørne af skærmen og vælg Systemindstillinger (System preferences på engelsk).
  2. Gå ind under Netværk: Klik på netværksikonet (Network på engelsk). Man kan evt. skrive “netværk” (eller “network”) i søgefeltet for at få ikonet fremhævet.
  3. Vælg den aktuelle forbindelse, f.eks. Wi-Fi, og tryk på Avanceret: Knappen findes nederst til højre når man er inde i netværks-vinduet (Advanced på engelsk).
  4. Vælg DNS i menulinjen øverst i vinduet: Knappen er nummer tre fra venstre.
  5. Tilføj DNS-serverne fra Unlocator: IP-adresserne på DNS-serverne findes under Setup Guides på Unlocators hjemmeside. Klik på +’et under kolonnen “DNS-servere” (den til venstre) for at tilføje en DNS-server.
  6. Tryk på OK og derefter Anvend (Apply) for at tage de nye indstillinger i brug. Det er muligvis også nødvendigt at genstarte computeren.
  7. Gå ind på https://tv.nrk.no/serie/skam og nyd showet.
skam nrk no
Voilá: Takket være Unlocator kan man nu se SKAM på NRK.no!

Besøg Unlocator

Kan man ikke bare bruge Hola?

Hola er en VPN-agtig tjeneste, der ikke selv stiller servere til rådighed, men hvor brugerne benytter hinanden som forbindelsespunkter. Da Hola både er gratis og nemt at bruge, har det rigtig mange brugere, men der er flere gode grunde til at holde sig fra Hola.

For det første er Hola ofte ret langsomt, hvilket gør det uegnet til streaming. Især hvis man gerne vil se tingene i HD eller UHD (4K), som kræver ret høj hastighed. Det skyldes den simple årsag, at man streamer via en anden Hola-brugers internetforbindelse, hvilket ofte medfører et tab i hastighed, som i sidste ende betyder dårlig billedkvalitet.

For det andet vil Hola typisk også sløve din egen downloadhastighed, da du som Hola-bruger stiller din computer og dens internetforbindelse til rådighed for andre. De vil derfor bruge en del af din båndbredde, hvilket kan gøre din forbindelse meget langsom.

For det tredje er Hola meget usikkert at have kørende på din computer. Som deltager i netværket kan din forbindelse kan nemlig blive brugt til hvad som helst; herunder også kriminelle handlinger, som så kan spores tilbage til dig via. din IP-adresse. Desuden giver du ved installering Hola lov til via Luminati servicen at sælge adgang til både din computer og dens internetforbindelse, hvilket potentielt kan bruges til hvad som helst.

Det skal selvfølgelig stå dig frit for, om du alligevel vil bruge Hola – gratis ting er jo dejlige – men nu er du advaret!

Uanset om du vælger Unlocator eller Hola ønsker vi dig god fornøjelse med SKAM!

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 35/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month