Opera – Gratis men ikke ægte VPN

Normalt må man betale for det, hvis man vil have kvalitet og VPN er ingen undtagelse. Gratis VPN-tjenester er typisk enten meget begrænsede, usikre, langsomme eller fyldt med reklamer og Opera VPN er ikke en undtagelse: Det er ikke en rigtig VPN.

opera vpn browser

Opera VPN er ikke en rigtig VPN, men kun en proxy service, som ikke krypterer forbindelsen.

Hvor rigtig VPN krypterer internettrafikken mellem bruger og server, så er Opera VPN i virkeligheden bare en proxy. Det betyder, at datatrafikken ledes gennem en server, men der foregår ingen kryptering, så den er f.eks. ikke en effektiv beskyttelse mod hacking på et offentligt WiFi-netværk.

Opera VPN kan altså ikke bruges til at sikre internetforbindelsen, kun til at skjule din IP-adresse. Imidlertid kan det bruges til at få adgang til regionsbegrænset materiale eller websteder, og det yder en vis sikkerhed mod opsporing.

Der er visse begrænsninger i anvendelsen og udvalget af lande, man kan forbinde til servere i, er ret småt. Der er således kun adgang til servere på i fem lande: Canada, Holland, Singapore, Tyskland og USA.

Herudover er der spærret for P2P, så Opera VPN kan ikke bruges til at downloade torrents.

Opera VPN på PC: Opera Browser

På PC (Windows, Mac og Linux) kan Opera VPN kun bruges gennem internetbrowseren “Opera Browser”, som er Operas pendant til Chrome, Firefox, Safari, Explorer mv. Det kan derfor ikke lade sig gøre at kryptere hele internetforbindelsen på sin med computer med Opera VPN.

Man er altså begrænset til at bruge VPN på websteder, der tilgås via en internetbrowser. Det indskrænker anvendelsmulighederne betragteligt, men det fungerer glimrende til at få adgang til blokerede websteder mv.

Du kan hente Opera browser til PC her: Opera Browser

Opera VPN på Android

På Android smartphones og tablets bruges Opera VPN en dedikeret app. I modsætning til på PC, hvor Opera VPN kun fungerer i browseren, påvirker appen hele enhedens internetforbindelse, så man er ikke tvunget til at skifte browser og kan principielt bruge proxy-forbindelsen med alle apps.

Du kan hente Opera VPN til Android her. Appen er desværre ikke længere tilgængelig til iOS.

Hvordan kan Opera VPN være gratis?

Opera er meget åbne om, at de ikke tilbyder en gratis tjeneste af ren godhed, men gerne vil tjene penge på det. Det er der intet forkert i og måden de gør det på, er umiddelbart helt uproblematisk for brugerne. Opera lever af at sælge reklameplads samt information, og det er også her pengene skal tjenes med Opera VPN.

På PC er brugen af Opera VPN begrænset til anvendelse af Opera Browser. Det har de gjort for at gøre browseren mere attraktiv og det har virket, for kun en uge efter launch havde Opera haft over to millioner nye downloads. Ved at få flere til at benytte deres browser, kan de få vist tilsvarende flere reklamer.

På mobile enheder kan der både vises reklamer – det gør Opera dog ikke brug af endnu – og så registreres det også, hvilke hjemmesider der besøges, hvad der søges på osv. Den information sælger Opera videre, men i en anonymiseret form, så intet kan spores til en enkelt bruger.

Om du vil bytte (efter sigende) anonyme informationer om dit brug af nettet for en gratis proxytjeneste, må du gøre op med dig selv. I en snæver vending er det umiddelbart uproblematisk.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10

Kr. 45/md

NordVPN anmeldelse

9,8

Kr. 29/md

 

Windscribe VPN anmeldelse

9,8

Kr. 27/md

 

torguard vpn anmeldelse

9,7

Kr. 34/md

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7

Kr. 35/md

 

Skriv en kommentar

Websitet bruger softwaren Akismet til at reducere spam. Læs mere om hvordan dine data bliver behandlet (Linket åbner i et nyt vindue).