En kill switch er en teknisk anordning, som forhindrer at brugerens sikkerhed og privatliv kompromiteres i tilfælde af VPN-forbindelsen afbrydes ved en fejl. Den fungerer som en sikring af VPN-forbindelsens kryptering, idet en kill switch effektivt forhindrer, at ikke-krypteret datatrafik udveksles over internettet, hvilket ellers ville kunne medføre læk af følsomme data.

kill switch vpn

Kill switch er en automatisk nødafbryder, der beskytter mod læk af følsomme data, hvis VPN-forbindelsen afbrydes ved en fejl.

VPN-forbindelser er som regel meget stabile og der opleves kun sjældent udfald, men skulle det alligevel ske, er en kill switch en enormt nyttig “nødafbryder”. Det anbefales derfor, at man vælger en VPN-tjeneste, som tilbyder funktionen, hvilket de fleste heldigvis gør, men selvfølgelig også at man sørger for, at den er aktiveret.

Hvordan fungerer en VPN kill switch?

En kill switch kan fungere på to forskellige måder: Afbrydelse af hele internetforbindelsen eller nedlukning af udvalgte programmer. Hvilken metode der anvendes afhænger både af udbyder samt platform.

For eksempel bruger NordVPN nedlukning af programmer på Mac, men afbrydelse af internetforbindelsen på systemniveau på iOS (iPhone og iPad). Valg af metode og på hvilke platforme, kan man læse i brugsanvisningen for den VPN-tjeneste, man bruger.

En fuldstændig afbrydelse af internetforbindelsen er den mest sikre metode, da der er fuldstændig lukket for, at der kan udveksles ikke-krypterede data med internettet. Omvendt kan det også være irriterende og uhensigtsmæssigt helt at miste internetforbindelsen, hvis VPN-forbindelsen afbrydes.

I den situation er automatisk og øjeblikkelig nedlukning af udvalgte programmer en god løsning. Det kan f.eks. være lukning af browseren eller en torrent klient. Her skal man dog være opmærksom på at sørge for at få tilføjet alle de programmer, man ønsker at få lukket!

Hvordan slås kill switch til?

Kill switch er en funktion, som kan findes i softwaren fra VPN-tjenesten – typisk under indstillinger, settings, configuration eller lignende. Den kan også hedde Network Lock (ExpressVPN) eller noget tilsvarende, men fungerer principielt på samme måde. Når funktionen er fundet i indstillingerne, er der kun tilbage at slå den til og evt. udvælge de programmer, man ønsker lukket. Man vil herefter være beskyttet ved fejlbehæftet afbrydelse af VPN-forbindelsen og skal ikke foretage sig yderligere – kill switchen klarer det herfra.

kill switch vpn

Kill switch indstillingen er her vist i NordVPNs applikation til Mac. Her fungerer den ved at lukke udvalgte programmer, hvorfor man også skal huske at indstille, hvilke det er.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10

Kr. 42/md

NordVPN anmeldelse

9,8

Kr. 29/md

 

Windscribe VPN anmeldelse

9,8

Kr. 26/md

 

torguard vpn anmeldelse

9,7

Kr. 31/md

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7

Kr. 33/md