Der kan være mange grunde til at bruge VPN, men her er de 10 bedste/mest almindelige.

10 gode grunde til at bruge VPN

1.  Få fuld adgang til Netflix og lignende streaming materiale i udlandet

På grund af copyright-aftaler kan Netflix, Hulu, Pandora og andre udbydere af streaming medier ikke sende alt indhold til alle lande. Dette betyder, at mange film og shows er blokeret for brugere i Storbritannien, Canada, Sydamerika, Australien, Asien og Europa – herunder Danmark. Denne geografiske bestemmelse håndhæves ved at læse den IP-adresse, du logger ind fra som bruger, og spore den til oprindelseslandet.

Ved at bruge en VPN-tjeneste, kan du manipulere din maskines IP-adresse til at være fra f.eks. USA og derved give fri adgang til flere Netflix og Pandora streams. Du skal konfigurere dit fjernsyns filmafspiller eller din mobile enhed til at bruge VPN-forbindelsen, men hvis du er en stor fan af streaming, er indsatsen og omkostningerne ved VPN umagen værd.

Er adgang til blokerede streamingservices som f.eks. amerikansk Netflix dit eneste formål med at bruge VPN, kan du med fordel i stedet benytte Smart DNS. Smart DNS er lidt nemmere, billigere og hurtigere end VPN, men er ikke anonymt, da forbindelsen ikke krypteres.

Udover betalte services som Netflix, Hulu og HBO, kan VPN også bruges til at få adgang til offentligt tilgængelige TV-stationer så som britisk BBC, som uden VPN eller Smart-DNS kun kan benyttes, hvis du befinder dig i Storbritannien.

2.  Download og upload med P2P privat

Hvad end om du downloader lovligt eller ulovligt, er du ikke interesseret i at havne på et eller andet firmas heksejagtliste, bare fordi du har en torrent app installeret på din computer. VPN er den eneste måde, hvorpå du kan være helt sikker, når du bruger sådan noget som BitTorrent og/eller Popcorn Time. Download med torrents er meget nemt at afsløre og du kan f.eks. ved et kig på scaneye.net få et indblik i nogle af de torrents, der er blevet downloaded fra din IP-adresse.

Det lyder meget dramatisk, men det er ikke des mindre den skinbarlige virkelighed. I denne artikel kan du læse om, hvordan et privat firma har afsløret private i at have downloadet en film og på det grundlag har sendt bødeforlæg til de skyldige. Popcorn Time og lignende bruger samme teknologi og brugere kan derfor potentielt ende i samme situation (Det er allerede sket i Tyskland og sagerne er også begyndt at køre imod Popcorn Time brugere i Danmark.). Den gode nyhed er, at det selv for n00bs (=newbies=IT-amatører) er både nemt og billigt at sikre sig selv ved at bruge en VPN forbindelse.

3.  Brug offentlig eller hotel Wi-Fi uden bekymringer

De fleste mennesker ved det ikke, men hotspots hos DSB, McDonald’s, Wi-Fi forbindelse på hotellet mv. er ikke sikre for fortrolige e-mails og browsing. Offentlig Wi-Fi giver ikke sine brugere krypteringssikkerhed og dine data udsendes til alle, der er kyndige nok til at aflure dig. Det er meget nemt for selv en begyndende hacker at opsnappe dit ukrypterede Wi-Fi-signal ved hjælp af en Evil Twin falsk hotspot og lignende. Offentlig Wi-Fi er frygtelig usikker og er måske den største grund til, at mobile brugere bør overveje at bruge de penge, det koster for sikkerheden af en VPN-forbindelse.

Hvis du logger ind på et offentligt Wi-Fi-netværk og derefter oprette forbindelse til et personligt VPN, vil al din internetbrug over hotspottet derefter blive krypteret og skjult fra nysgerrige øjne. Hvis du er ude og rejse eller er en, der jævnligt bruger offentlig Wi-Fi, så en VPN er en meget klog investering i dit privatliv.

4.  Bryd ud af et restriktivt netværk på arbejdet/skolen/studiet

Som ansat i en virksomhed eller elev på en skole eller et universitet vil du være underlagt en politik for ”acceptabel brug”, når du surfer på internettet. ”Acceptabel brug” kan fortolkes på mange måder, og mange organisationer vil indføre drakoniske restriktioner, såsom at blokere dig fra at tjekke din Facebookside, besøge YouTube, læse Twitter, surfe Flickr, chatte, eller endda få adgang til din Gmail eller Yahoo mail.

En VPN-forbindelse vil give dig en ”tunnel” ud af det restriktive netværk og oprette forbindelse til hjemmesider og webmailtjenester, der ellers ville være begrænsede. Endnu vigtigere: Indholdet i din VPN browsing er forvrænget og uforståeligt for netværksadministratoren, så denne ikke kan indsamle eventuelt dokumenterede beviser om dine specifikke web-aktiviteter. Man bør som udgangspunkt respektere politikker om acceptabel brug, men hvis du føler, du har rimelige grunde til at omgå dine specifikke netværksbegrænsninger, vil en VPN forbindelse hjælpe dig.

5.  Omgå statens censur og overvågning

På samme måde som politikker for ”acceptabel brug” håndhæves på arbejdspladser og skoler, vælger visse nationer at indføre undertrykkende internet censur på deres lande som sådan. Iran, Egypten, Afghanistan, Kina, Cuba, Saudi-Arabien, Syrien og Hviderusland er eksempler på nationer, der overvåger og begrænser adgang til internettet.

Hvis du bor i et af disse restriktive lande, vil tilslutning til en VPN-server give dig en ”tunnel” ud af censur-restriktionerne og give dig adgang til det fulde internet. Samtidig skjuler et VPN din aktivitet, side for side, fra eventuel udspionering på statens vegne.

6.  Skjul dine VoIP telefonopringninger

Voice-over-IP (Internet telefoni) er relativt let at aflytte og selv hackere på mellemniveau kan aflytte dine VoIP-opkald. Hvis du jævnligt bruger VoIP-tjenester som Skype, Lync, eller online stemme-chat, bør du absolut overveje at få en VPN-forbindelse.

7.  Brug søgemaskiner uden at få dine søgninger registreret

Google, Bing, og andre søgemaskiner registrere og katalogisere hver eneste websøgning, du foretager. Dine online søgninger tilknyttes derefter din computers IP-adresse og bruges herefter til at skræddersy annoncer og senere søgninger til din enhed. Denne katalogisering kan måske nok synes ligegyldig og måske endda nyttig, men den udgør også en risiko for offentlig forlegenhed og sociale fejltrin i fremtiden.

Lad ikke Google gemme dine søgninger for ”antidepressiva”, ”kærlighedsrådgivning”, ”skilsmisseadvokater” og ”vredeterapi”, men få i stedet VPN og skjul din IP-adresse, så du kan holde dine private søgninger private.

8.  Få adgang til regionsbegrænset TV og netradio i dit hjemland

Ved at anvende en VPN-forbindelse, “snyder” du websteder til at tro, du befinder dig i samme land/region som den VPN server, du er forbundet til. På den måde kan du få adgang til TV- og netradiostationer, som ellers er forbeholdt brugere i et bestemt land.

Tricket kan bruges, hvis du gerne vil se indhold fra DR, TV2, Viaplay, YouSee mv. i udlandet. Det kan du nemlig kun få lov til, hvis du har en dansk IP-adresse og det kan du få med VPN.

9.  Undgå repressalier og tilbagesporing som følge af dine søgninger

Måske er du en berømthed, eller måske er du en medarbejder, der laver markedsundersøgelser af dine konkurrenter. Måske er du en journalist eller forfatter, der dækker følsomme emner som krigsforbrydelser, vold mod kvinder eller menneskehandel. Måske du er en embedsmand, der undersøger cyberkriminelle. I alle disse tilfælde er det i din bedste interesse at sørge for, at din computer ikke kan spores, for at forhindre repressalier.

En personlig VPN forbindelse er den bedste valgmulighed til at manipulere din IP-adresse og gøre, at du ikke kan spores.

10.  Fordi du mener, at privatliv er en grundlæggende rettighed

Uanset alle de ovennævnte grunde, er du en stor fortaler for privatlivets fred og retten til at bruge nettet uden at blive overvåget og registreret af myndigheder, Google eller andre. Det er måske den største filosofiske grund til, at det kan anbefales at bruge lidt penge hver måned på en god VPN-forbindelse.

Uanset grunden til, du er interesseret i VPN forbindelser, så er der en række krav, du bør stille din VPN forbindelse/udbyder. Kun ved opfyldelse af disse, er du sikret anonymitet og privatliv på nettet. Du kan læse mere om at vælge den bedste VPN her.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10

Kr. 42/md

NordVPN anmeldelse

9,8

Kr. 29/md

 

Windscribe VPN anmeldelse

9,8

Kr. 26/md

 

torguard vpn anmeldelse

9,7

Kr. 32/md

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7

Kr. 33/md