Hvilken der er den bedste VPN afhænger af dit behov, men som udgangspunkt er den sikker, anonym, hurtig, nem at bruge og har servere de steder, du har brug for det. Herudover tilbyder udbyderne ofte en række ekstrafunktioner, som er af sekundær betydning, men som i visse tilfælde både kan øge sikkerheden samt anvendeligheden af VPN-tjenesten.

Derudover skal prisen selvfølgelig også passe til budgettetog selvom man ofte får, hvad man betaler for, er flere af de bedste VPN-tjenester faktisk også blandt de billigste!

Find den bedste VPN blandt anmeldelserne

sådan vælger du den bedste vpn til dit behov

Du vælger den bedste VPN til dit behov ved at se på sikkerhed, anonymitet, servere, funktioner og pris.

Vores VPN-anmeldelser tager udgangspunkt i ovenstående kriterier, men generelt bør man vælge en VPN ud fra følgende kriterier:

  • Sikkerhed: En sikker VPN-tjeneste anvender moderne krypteringsteknologi. Generelt anbefales OpenVPN eller IKEv2 256 bits kryptering, som i praksis ikke kan brydes.
  • Anonymitet: Hvis du ønsker at bruge VPN til at beskytte dit privatliv, bør du vælge en anonym VPN, som ikke logger (gemmer) brugerdata.
  • Hastighed: VPN koster en smule på din maksimale downloadhastighed, men med en god VPN er det kun få procent. Ofte er tabet mindst, hvis der forbindes til en VPN-server fysisk tæt på, så servere i Danmark vil ofte være at foretrække.
  • Serverlokationer: Hvis du har brug for serverlokationer bestemte steder, skal du være opmærksom på, om VPN-udbyderne tilbyder dette.
  • Ekstrafunktioner: Ekstrafunktioner ligger udover en VPN-tjenestes hovedformål, men kan både øge sikkerhed samt anvendelighed. Ønsker du f.eks. at benytte VPN sammen med BitTorrent download, bør du tjekke, om det tillades af udbyderen.

Sikkerhed

Sikkerheden i en VPN ligger i krypteringen, der gør dine data ulæselige for uvedkommende. Kryptering betyder, at dine data bliver kodet om med en hemmelig krypteringsnøgle, som kun din VPN klient (VPN programmet på din computer) og VPN serveren (computeren du er forbundet til resten af nettet igennem) har. Kun ved at have denne nøgle er det muligt at afkode dine data til noget meningsfuldt og det er det, der er hele kernen i VPN, så derfor er det overordentligt vigtigt, at det virker som det skal.

Som bruger behøver man ikke bekymre sig om, at ens krypteringsnøgle bliver brudt. Selv med den kraftigste computer på jorden, tager det flere millioner år, så i praksis er det ikke muligt.

Skal én krypteringsprotokol fremhæves, bliver det OpenVPN, der både er hurtig, sikker samt svær at blokere, og i øvrigt ikke er forbundet med væsentlige ulemper.

Krypteringsprotokollerne forklaret

Krypteringsprotokollen er den teknologi, der benyttes til at kode data og opnå en sikker forbindelse imellem bruger og VPN udbyder. Hver protokol har sine fordele og ulemper, men helt generelt er de alle meget sikre og dette er derfor ikke et punkt, du som privat bruger behøver at bekymre dig om med mindre, du har særlige behov.

PPTP

Point-to-point tunneling protocol er en af de ældste krypteringsprotokoller og den fungerer derfor på de fleste, hvis ikke alle, platforme. Imidlertid er metoden ikke helt skudsikker og har et sikkerhedshul, der har fået Microsoft til at fraråde, at man benytter PPTP. Der er også forlydener om, at NSA rutinemæssigt afkoder data, der er krypteret med PPTP, så hvis der er et alternativ, bør man følge Microsofts anvisninger og vælge én af de andre protokoller. Om det er relevant afhænger naturligvis af, om du finder dine data følsomme eller ej. Bruger du udelukkende VPN til f.eks. Netflix, gaming, P2P eller lignende, er det næppe sandsynligt, du er i NSAs søgelys.

Et plus ved PPTP er, at den ikke er ressourcekrævende, hvilket betyder, at den er hurtig.

Plus: Hurtig og fungerer til de fleste platforme.

Minus: Muligvis ikke 100% sikker.

L2TP og L2TP/IPsec

L2TP betyder Layer 2 Tunnel Protocol og som navnet antyder, bliver data krypteret hele to gange for øget sikkerhed. Det gør imidlertid L2TP ressourcekrævende og er derfor at betragte som relativt langsom. Protokollen kan potentielt give problemer med netværket og brug af den kan derfor i yderste instans kræve avancerede netværksindstillinger.

Som med PPTP går der rygter om, at L2TP er blevet kompromitteret og svækket af NSA, men om det er af relevans for dig, er ikke sikkert. Det afhænger helt af, hvad du laver på nettet.

Plus: Stor sikkerhed (måske)

Minus: Langsom, kan give netværksproblemer og måske kompromitteret af NSA.

OpenVPN

OpenVPN har fået det navn, da protokollen er open source, hvilket betyder, at koden bag er åben, så alle kan kigge den efter i sømmene. Det giver en enormt stor sikkerhed imod fejl og svagheder, da mange har gransket koden og var der fejl, ville de med sikkerhed være blevet fundet. Det lader heller ikke til, at protokollen kan brydes af NSA, hvilket også kan tilskrives den åbenhed, der naturligt er i open source.

NB: Open source betyder IKKE, at alle og enhver kan gå ind og ændre i koden til et program og på den måde indbygge virus, trojanske heste og andet snavs. Det betyder udelukkende, at koden er åben for alle at se, hvilket giver en stor sikkerhed mod netop ondsindet kode.

OpenVPN er en hurtig protokol, da den ikke er ret ressourcekrævende og eneste større svaghed er mangel på understøttelse af mobile enheder, hvilket dog hele tiden forbedres. Det behøver man imidlertid ikke spekulere på som forbruger, da alle gode VPN’er administreres med et program eller en app, der automatisk håndterer det tekniske.

En sidste, men vigtig, egenskab ved OpenVPN er, at den er svær at blokere for.

Plus: Hurtig, sikker og svær at blokere.

Minus: Ingen større, kan mangle understøttelse af visse mobile enheder, hvilket for de fleste forbrugere er irrelevant.

SSTP

Secure Socket Tunneling Protocol har den fordel, at den er næsten umulig at blokere, den er dermed et godt valg, hvis formålet med VPN forbindelsen er at bryde censur af en art. Protokollen betragtes som værende meget sikker og der er ikke forlydener om, at den skulle være blevet kompromitteret. Imidlertid er kildekoden lukket og kan derfor ikke blive gennemgået af andre end ejeren og udvikleren: Microsoft.

Plus: Meget svær at blokere.

Minus: Lukket kildekode.

Anti-Malware/Anti-Spyware Funktioner

Brug af et VPN betyder ikke, at du er usårlig. Du bør stadig sørge for at bruge HTTPS, når det er muligt, og du bør stadig være forsigtig med, hvad du downloader. Nogle VPN udbydere – specielt de mobile –parrer deres klienter med anti-malware scannere for at sikre, at du ikke downloader virusser eller trojanske heste. Når du er ude for at købe, bør du se om de udbydere, du er interesseret i, tilbyder anti-malware beskyttelse, mens du er tilsluttet. Det er måske ikke en altafgørende funktion, men det er altid godt at have sikkerhed i baghånden.

Anonymitet

Hvor sikkerheden af VPN går på håndteringen af de data, du udveksler på nettet, når du surfer, downloader, streamer eller lignende, så menes der med anonymitet VPN udbyderens evne til at forhindre, at din adresse eller person bliver eksponeret for uvedkommende. Dette punkt er af lige så stor vigtighed som sikkerheden, da det ikke nytter meget at sikre dine data i kommunikationen mellem bruger og server, hvis de ukrypterede data, der udveksles imellem internet og VPN server, kan spores tilbage til brugeren.

Derfor skal du være opmærksom på, om VPN udbyderen logger data om sine brugeres anvendelse af VPN servicen og/eller om brugerdata på anden måde kan forbinde din person med din brug af nettet.

Logning/overvågning

Mange VPN udbydere logger ikke data af nogen art om brugernes anvendelse af VPN forbindelsen. Det har den store og åbenlyse fordel, at selvom de skulle få lyst til eller blev tvunget til at snage i eller udlevere logs til myndigheder eller lignende, så kan de ikke. Ikke engang hvis deres system blev hacket af Anonymous, NSA eller lignende, ville der være noget at komme efter.

Der er for brugeren ingen fordel i at få logget data, så derfor er retningslinjen helt klar: Vælg en udbyder, der ikke logger eller overvåger enkelte brugere overhovedet. Det er der mange VPN udbydere, der ikke gør, så der er ingen god grund til overhovedet at overveje at bruge dem, der gør. Gå derfor efter en service, hvis virksomhed er registreret i et land, hvor der ikke stilles krav om logning for VPN udbydere.

Som udgangspunkt er amerikanske VPN udbydere af den grund gode, da der i USA ikke er krav om datalogning.

Undgå danske VPN udbydere

For mange danskere er det foretrukket at søge en dansk VPN udbyder, men det må altså på det kraftigste frarådes pga. det såkaldte Logningsdirektiv, som jf. § 1 pålægger VPN udbydere at logge data om brugerne:

§ 1. Udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester til slutbrugere skal foretage registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik, der genereres eller behandles i udbyderens net, således at disse oplysninger vil kunne anvendes som led i efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.

Det er bl.a. sket for brugere af HideMyAss, der er en ret kendt VPN udbyder, som pga. sin base i Storbritannien har pligt til at både logge og udlevere disse logs, hvis der forelægger en dommerkendelse.

Den pligt har VPN udbydere f.eks. i USA også, men det betyder ikke, at du bør undgå amerikanske VPN udbydere, for selvom amerikanske virksomheder af loven er forpligtet til at udlevere logs til myndighederne, så er der ikke krav om at logge, hvilket mange undlader at gøre. En amerikansk VPN udbyder, der ikke logger sine brugeres data, er altså en rigtig god kombination.

Beskyttelse mod DNS leak

Når du i browserens adressefelt skriver en URL så som tv2.dk, så foretages et opslag i internettets svar på en telefonbog, hvor IP adressen på URL’en findes. Det er IP adressen, der fortæller din browser, hvilken hjemmeside, der skal vises og URL’en er blot en måde at gøre visningen af adressen pænere på samt nemmere at huske. Registeret over URL’er og IP adresser kaldes for en DNS (Domain Name Server eller navneserver) og er oftest forindstillet i din internetforbindelse til at anvende din internetudbyders DNS.

Selvom du bruger VPN, kan du risikere at foretage et opslag i DNS’en, der foregår udenom krypteringen, hvilket kan bruges til at associere din egen IP adresse med et besøg på en bestemt hjemmeside. Den eneste information, der kan uddrages heraf, er, at du har indtastet pågældende URL i din browser og brug af VPN vil skjule, hvad du foretog dig på siden. Dette hul i anonymiteten kaldes i fagsproget for DNS leak.

Nogle VPN udbydere tilbyder derfor også deres egen DNS service, som en del af abonnementet, hvilket giver komplet anonymitet overfor DNS forespørgsler. Alternativt kan man bruge Googles offentligt tilgængelige DNS servere, hvor der heller ikke gemmes data om brugernes opslag, hvilket altså er lige så sikkert, hvis man da stoler på Google. Det er der dog umiddelbart ingen grund til ikke at gøre.

Du kan på https://www.dnsleaktest.com/ teste din forbindelse for DNS leak.

Serverplacering og -antal

Afhængigt af hvad du bruger en VPN service til, er vigtigt at tage de servere, din VPN udbyder stiller til rådighed, i betragtning både i forhold til geografisk placering og antal.

Hvis du ønsker at omgå en stedsbegrænsning og for eksempel se live tv i Storbritannien, bør du sikre dig, at din VPN-udbyder har servere i Storbritannien. Ønsker du at bruge VPN for at få adgang til amerikansk Netflix, skal du altså sørge for, at din udbyder har servere i USA, men det har de fleste (hvis ikke dem alle).

Danske VPN servere

For danske brugere kan der være to gode grunde til at gå efter en udbyder, der har servere placeret i Danmark:

  • For at kunne få adgang til DR.dk, skal den besøgende have en dansk IP adresse, så hvis du befinder dig i udlandet og gerne vil bruge DR.dk eller andre danske sider, med besøgerbegrænsning, kan du kun få adgang via en server i Danmark.
  • Hvis du benytter VPN alene for at skjule din identitet, vil forbindelse via en VPN server i Danmark give den mindste forsinkelse, da datatrafikken skal “omkring” VPN serveren både til og fra klienten. Her spiller geografisk afstand en stor rolle og derfor skal serveren være så tæt på som muligt. Alternativt kan servere placeret i Sverige, Norge eller Tyskland anvendes, da afstanden hertil også er relativt kort.

VPN udbydere med servere i Danmark hænger ikke på træerne, så tjek lige efter, om det er med i abonnementet, hvis det er noget, du kan få brug for.

Platforme, apps og styresystemer

Hvis du skal bruge penge på en VPN udbyder, bør du kunne bruge den på alle dine enheder, hvad end det drejer sig om din PC, smartphone, tablet, router eller noget femte. Det er altså vigtigt at sikre sig, at du kan få programmer til Windows, Mac OS X og Linux samt Android og iOS. Vil du bruge VPN servicen på din router, skal du sørge for, at det også er noget, udbyderen understøtter.

De fleste services tilbyder heldigvis en bred palette af apps og programmer, så man er dækket ind uanset, hvilken platform og enhed, man anvender.

Pris og betaling

Pris og kvalitet hænger ofte sammen og VPN’er er ingen undtagelse; her får du (som regel), hvad du betaler for. Den største udgift for VPN udbyder er uden sammenligning servere, så antallet og hastigheden af disse afspejles ofte meget kontant i prisen. Vælger du en billig løsning må du derfor ofte nøjes med et mindre antal af servere at vælge imellem, hvor du får adgang til flere, hvis prisen er højere.

En billig VPN udbyder kan sagtens være det rette valg for dig, hvis du ikke har brug for specifikke serverplaceringer. De fleste tilbyder servere i USA, så hvis det er det eneste, du har brug for, kan du ofte være rigtig godt tjent med en billig VPN udbyder. Gode bud på sådanne kan være NordVPN, Hotspot Shield og Private Internet Access, der alle tilbyder sikkerhed helt i top, men til en lav pris grundet et begrænset serverudvalg.

Skal du bruge adgang til VPN servere i Danmark, må du ofte op i de højere prislejer, da Danmark grundet sin størrelse ligger i den nedre del af listen, når udbyderne skal vælge serverplaceringer.

Gratis VPN udbydere

Gratis VPN udbydere er mere tilbøjelige til at logge dine aktiviteter og vise kontekstuelle annoncer, når du er tilsluttet. De er også mere tilbøjelige til at udnytte dine brugervaner til at skræddersy fremtidige annoncer til dig, har færre exitsteder, og er typisk meget lidt engageret i beskyttelsen af dit privatliv. Et eller andet skal de jo tjene penge på, hvis de driver virksomhed. De kan tilbyde tilsyneladende fine produkter (og hvem vil ikke gerne have tingene gratis?), men hvis anonymitet og privatliv er vigtige for dig, er det bedst at undgå dem. 

VPN udbydere, der kræver abonnement tager normalt dit privatliv mere alvorligt, fordi du betaler for tjenesten. Ofte tilbyder de en gratis prøvetid eller et gratis abonnement med begrænset funktionalitet, så du kan afprøve tjenesten. Alternativt tilbydes gratisversioner med begrænset funktionalitet og/eller reklamer.

Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10

Kr. 42/md

NordVPN anmeldelse

9,8

Kr. 29/md

 

Windscribe VPN anmeldelse

9,8

Kr. 26/md

 

torguard vpn anmeldelse

9,7

Kr. 31/md

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7

Kr. 33/md